Головний літній салат - це помідори і огірки, який деякі місцеві кулінари приправляють ще свіжим редисом. Але ж є варіанти цікавіше, поситніше, попікантіше. Які? Про це далі.
З куркою гриль
Курка гриль - штука універсальна, у чому ви в черговий раз переконаєтеся з цим салатом. Беремо:
- пару-трійку курячих філе;
- кілька ложок соєвого соусу і стільки ж оливкової олії;
- гірчицю в зернах і кетчуп - по столовій ложці;
- 3 яйця;
- 150 г помідорів черрі;
- чайну ложку бальзамічного оцту;
- сіль на свій смак;
- пучок свіжого зеленого салату.
Філе потрібно вимити, замаринувати в гірчиці, кетчупі, соєвому соусі і обсмажити (в ідеалі на грилі), остудити, порізати невеликими скибочками. Відваріть яйця в круту і поріжте їх навпіл. Замочіть на 5-10 хвилин в холодній воді, а потім порвіть руками салат. Помідори поріжте навпіл.
Спочатку на блюдо бажано викладати листя салату, потім курку, яйця і помідори, але можна все хаотично перемішати. Полийте маслом, гірчицею, оцтом і приємного апетиту.
Ковбаски гриль
Непогана альтернатива курці, основа для ситного салату, яка завжди під рукою. Складові:
- тонкий багет - 8 скибочок буде досить;
- ковбаски гриль - 4 штуки;
- пару ложок солодкої гірчиці;
- ложка оливкової олії;
- пів ложки йогурту (беріть натуральний);
- пучок зеленої цибулі;
- молода капуста - качан;
- пару чайних ложок макового насіння;
- морква;
- 4 томата;
- сіль і перець за смаком.
Скибочки свіжого багета підсушіть на сковорідці з ложкою оливкової олії або обсмажте на грилі. Зелену цибулю, моркву, капусту наріжте і покладіть в миску. Зробіть заправку з гірчиці, насіння маку, перцю, солі, йогурту, оливкового масла. Потім дрібно поріжте зелену цибулю, наріжте капусту, подрібніть ковбаски. Все складіть в одну миску і перемішайте. В кінці викладіть скибочки багета.
Піца + салат
Ні, це не те, що ви подумали - висипати салат на пласт тіста не потрібно. Беремо:
- 2 піти;
- 1 зубчик часнику;
- кілька ложок оливкової олії для заправки;
- 100-150 г тертого сиру пармезан;
- пару ложок винного червоного оцту;
- щіпку цукру (можна і більше - на ваш смак);
- салатні листя;
- пару гілочок зеленого базиліку;
- 3 помідори черрі або звичайних, але невеликого розміру;
- жовтий болгарський перець;
- 400 грамм копченої вузької ковбаси;
- кулька моцарелли.
Тепер розігрійте духовку до 180°С і вистеліть на деко пергамент. Подрібніть часник, змішайте його зі столовою ложкою олії, змастіть цим піти, зверху присипте пармезан. Запікайте піти до золотистої скоринки.
В окремій мисці збийте цукор, оцет, чорний перець і залишки оливкової олії. Додайте салатні листя (їх потрібно порвати), помідори і перець болгарський часточками, скибочки ковбаси, нарізану кульку моцарелли. Викладайте салат на блюдо, приправляйте оцтом, прикрашайте базиліком і подавайте з пітамі.