Макарони - смачне і корисне блюдо, яке сподобається всій родині. Їх можна вживати як закуску, самостійну страву або гарнір. У продажу представлені спагетті і фігурні вироби на кшталт ріжків, зірочок, сорти, які злипаються що ідеально підходять для приготування молочних супів, тверді, безпечні для фігури, різнокольорові, які так люблять маленькі діти. До речі, макарони є одними з найдавніших продуктів, а їх батьківщиною прийнято вважати Італію.
Групи і поживна цінність
Макарони діляться на три основні групи:
- А - з твердого борошна.
- Б - з м'якої високо склоподібної сировини.
- В - з м'якої пшениці.
Вироби можуть виготовлятися з борошна першого або вищого сорту. Калорійність сухого продукту становить близько 250 ккал на 100 г, готового - приблизно в два рази нижче. Макарони багаті білками і вуглеводами, швидкозасвоюваним крохмалем. Є в них повільні цукри - для їх повного згоряння потрібно багато часу, тому запаси глікогену в печінці, м'язах постійно поповнюються. Багато в макаронах вітамінів групи В.
Сухі або мокрі?
Українські покупці готують сухі макарони - порожнисті з начинкою, довгі, звивисті і так далі. Сирі у нас не популярні, а ось в Італії їх подають в кожному закладі швидкого харчування. Такий продукт вимагає суворого дотримання особливих умов зберігання, зате і варяться швидко.
Найпопулярніші страви з макаронами
У нас з макаронів роблять пасту, молочні і звичайні супи, популярна страва «по-флотськи», але на цьому варіанти не закінчуються. З макаронними виробами можна готувати:
- Тортелліні - маленькі фаршировані пельмені у вигляді кільця або бутона. Колір залежить від начинки.
- Тальятелле - плоскі стрічки (локшина), подається страви з соусом.
- Конкільоні - черепашки великих розмірів, які фарширують шпинатом, горішками, рикоттой.
- Кольорова паста - подавати можна в чистому вигляді, з соусами, м'ясом, овочами. Для додання потрібного кольору використовуються безпечні харчові барвники.
- Спагеті - довгі округлі середньої товщини вироби. Подають гарячими з кетчупом або соусом, роблять з них запіканки.
- Пенне - прямі трубочки середньої довжини, найчастіше з бічними борознами. Зріз схожий за формою на пір'яну ручку.
- Діталіні - маленькі короткі трубки, назва яких в перекладі означає «наперсток», з їх застосуванням готуються салати і супи.
- Фузилли - класична паста, може фарбуватися в різні кольори.
- Фарфалле - метелики або бантики, подаються з будь-якими продуктами, включаючи горіхи.
- Равіолі - вироби квадратної форми, можуть містити різні начинки.
Хто сказав, що макарони - це нудно? Експериментуйте - з їх допомогою можна приготувати страву будь-якої складності, яку оцінить навіть найбільш вимогливий гурман!