Оселедець можна їсти в солоному вигляді просто так, подавати з відвареною картоплею або класти на шматок хліба, маринувати з цибулею, використовувати для приготування салату «під шубою» і не тільки. Щоб не зіпсувати враження від кулінарних експериментів, підходите до вибору продукту з розумом. Про те, на що потрібно звертати увагу при здійсненні покупки, ви дізнаєтеся далі.
Цікаво знати. Сьогодні оселедець дуже популярний - і все завдяки голландцям, які перевели її з розряду їжі для нужденних в категорію смачних, корисних і недорогих продуктів масового споживання.
Вся справа в зябрах
Якщо ви купуєте цілий оселедець, обов'язково подивіться на його зябра. У свіжого якісного продукту вони пружні, мають насичений червоний колір і не розвалюються. Коричневий відтінок зябер вказує на те, що термін зберігання продукту давно закінчився. Зверніть увагу і на запах даної частини риб'ячої тушки - якщо він гірчить або має гнильні нотки, значить, риба перележала або просто неправильно зберігалася.
Розсіл: важливо знати
Ви можете купувати оселедець в пластикових контейнерах або в бочках - він в будь-якому випадку буде перебувати в розсолі. Розсіл повинен покривати м'ясо повністю - якщо його мало, риба швидко почне псуватися (або вже зіпсувалася). Неприємний запах, підвищена каламутність - теж погані показники, якісний розсіл повинен бути прозорим і мати характерний рибний аромат.
Пощупайте рибку
Якщо ви купуєте оселедець на вагу, пощупайте його - у хорошого продукту м'ясо повинно бути пружне. Жовті й коричневі сліди на боках вказують на те, що він не свіжий, а подряпини, тріщини, порізи - що не якісний. Білий наліт на тушці зазвичай з'являється в результаті засолу із застосуванням солі, що містить різні шкідливі домішки.
Очі і жирність - який зв'язок
Червоні очі бувають у малосоленого оселедця - смачного і найжирнішого. Каламутні, навпаки, вказують не знижену жирність продукту, крім того, у такої риби всередині часто трапляється ікра.
А що ще?
- Ніколи не купуйте продукт з терміном придатності, який закінчується - навіть перевіреної марки. У кращому випадку він буде просто не смачним, а в гіршому ви можете отруїтися.
- Найкориснішою вважається оселедець, виловлений в осінню або зимову пору року.
- У самців оселедця рот зазвичай вузький і витягнутий, саме м'ясо у них жирніше. На утримання ікри в рибині вказує округле черевце.