Ніж - головний кухонний інструмент. Він повинен бути не тільки гострим, але і зручним, подобатися вам, підходити для роботи з певними типами продуктів. Давайте подивимося, що потрібно враховувати при виборі ножів, і якими вони взагалі бувають.
Комплект «під себе»
Готовий комплект ножів мало кому підходить на 100%, тому краще буде підібрати кілька моделей у відповідністі з поточними запитами. Фактори, які потрібно враховувати при виборі:
- частота готування;
- середня кількість страв в рамках однієї трапези;
- різноманітність їжі, що готується.
Мінімальний набір - звичайний універсальний ніж, який впорається з більшістю продуктів, філейний для м'яса, овочевий і хлібний. Вегетаріанцям ми рекомендуємо звернути увагу на інструменти спеціально для нарізки фруктів, овочів, зелені, засоби для карвінгу - з ними ваші страви завжди будуть виглядати розкішно. М'ясоїди-гурмани будуть задоволені набором ножів з «вузькою спеціалізацією» - для білого і червоного м'яса, чищення риби, дроблення кісток і так далі.
Нове - добре забуте старе?
Часто - так, і добре б, якщо в хорошому сенсі. Визначтеся, чи зручно вам тримати старі ножі в руці, зрозумійте, що саме вас в них не влаштовувало (ручка, клинок або щось інше), визначте для себе, яким інструментом вам було б користуватися найкомфортніше. Що стосується матеріалу виготовлення ріжучої частини, то самою невибагливою у догляді є високовуглецева сталь - її досить тримати в сухості і чистоті. Нержавійка - вибір непоганий, але недовговічний.
Що вибрати
Вибір «шефа» - тобто основного робочого ножа - це головне завдання, тому що всіма іншими ви будете користуватися набагато рідше. Кухарський ніж підбирається з урахуванням того, що і як саме ви звикли різати. Приклад - для нарізки з протягуванням краще буде зупинитися на прямому довгому лезі, з хитанням - на зігнутому, а рубкою на широкому і прямому. Велика довжина - це швидше погано, ніж добре, оскільки управлятися з великим ножем набагато важче, ніж зі звичайним. А ось ручка повинна точно підходити долоні за розміром - занадто маленька або навпаки велика призводить до швидкої стомлюваності під час роботи.
Окремо можна придбати:
- Ніж для фруктів і овочів - з клинком в діапазоні 7-12 см. Лезо - пряме або трохи увігнуте.
- Універсальний інструмент - щось середнє між кухарським і овочевим. Клинок має довжину від 10 до 15 см і завширшки 2-3 см. Робити універсальним ножем можна абсолютно все, хіба що це не завжди зручно.
- Для хліба - головною його особливістю є наявність серейторної заточки. Ідеально справляється із завданням розрізання твердої скоринки без пошкодження м'якушки, може використовуватися для піци.
- Ніж для нарізки - з тонким, довгим, вузьким клинком. Дозволяє нарізати продукти без натискання і легко, отримуючи акуратні красиві скибочки.
- Філейні, обвалювальні інструменти - з тонким гнучким лезом, яке дістає до самих важкодоступних місць.
- Сокирки і тесаки - незамінні для оброблення шматків м'яса з середніми і тонкими кістками. Клинок важкий і товстий.
Також є спеціалізовані ножі (для декору овочів, чищення картоплі, та ін.) і сирні. Вдалого вибору!