Все про моцареллу

Все про моцареллу

Сири бувають різні - солоні, гострі, копчені, вершкові, з яскравим смаком і нейтральні, жирні і не дуже. Що вибрати, залежить від особистих переваг і поточних завдань (тобто в яких цілях ви плануєте використовувати продукт). В даному огляді мова піде про італійську моцареллу - смачну, корисну і дієтичну.

Що собою являє сир моцарелла
Моцареллу готують зі свіжого молока чорних буйволиць. Молоко з'єднується з сичуговою закваскою, фільтрується, змішується з закваскою з шлункового соку молодого теляти, нагрівається. В результаті виходить продукт, який після відстоювання в сироватці перетворюється в сир. У продаж моцарелла надходить в індивідуальній герметичній упаковці і обов'язково соляному розчині (інакше він просто висохне). Також даний сир може бути прісним і копченим. Форми - косичка (тречча), дрібні кульки-горошини (перлини), кульки-вишні (чільеджіні), великі кулі (боккончіні).

Все про моцареллу

Правила вибору
У магазині, купуючи сир моцарелла, завжди дивіться на упаковку - вона повинна бути цілою, без пошкоджень. Читайте також склад продукту - консерванти, крохмаль і інші «зайві» добавки нам ні до чого. Жирність - до 20%, якщо вона вище, то перед вами не моцарелла. Плівки або нальоту на якісному продукті теж бути не повинно.

Навіщо потрібен розсіл?
Без розсолу сир дуже швидко сохне, в розсолі його зберігають не довше зазначеного терміну. Якщо ви дістали моцарелу з заводської коробочки або плівки, перекладіть її в скляний посуд і вживайте протягом двох днів. У холодильнику кладіть сир на саму теплу поличку, в морозилку його поміщати сенсу немає (після відтавання і зовнішній вигляд буде вже не той, і смак).

Все про моцареллу

Корисні властивості
Сир моцарела, вироблений у відповідністі з технологією, має багатий вітамінний і мінеральний склад. Основні активні компоненти - калій, холін, йод, вітамін А, фосфор, натрій, селен. Такий «коктейль» нормалізує обмін речовин, покращує стан нігтів, шкіри, волосся, зубів, виводить токсини. Шкоди моцарелла за умови помірного споживання вам не принесе, головне - відсутність індивідуальної непереносимості. Враховуйте і той момент, що сир калорійний, тому при ожирінні його багато їсти не треба. Неврологічні захворювання і ниркова недостатність - ще одне протипоказання до «сирної дієті».

Як використовувати
Моцарелла - смачна закуска до білого вина, ідеально поєднується з оливками, свіжими ягодами. З сиром готують піцу, лазанью, різні салати та інші страви. Якщо трохи поекспериментувати, то з моцареллою можна зробити смачну випічку або пельмені.

Поділись новиною з друзями: