Великодній стіл: накриваємо правильно і красиво

Великодній стіл: накриваємо правильно і красиво

Скоро найсвітліше свято всіх православних - Світле Христове Воскресіння. У цей день прийнято збиратися всією сім'єю за заставленим різними наїдками столом або відправлятися до близьких, друзів. Ви можете готувати практично все, що завгодно, головне, щоб на столі були такі страви - куліч, паска і писанки.

Загальні принципи пасхального столу
Великодній стіл створює атмосферу свята, об'єднує присутніх і дарує їм відмінний настрій. Основні страви - м'ясо, пироги, гарячі і холодні закуски, писанки, паска, куліч. Раніше великодній стіл завжди був ошатним, урочистим - його уставляли квітами, крес-салатами, в кошики з зеленню складали майстерно розписані яєчка. Приготування фірмових страв вітається - це можуть бути тушковані і варені овочі, курячі тельбухи, тушковані раки, печеня, качка з медом, холодець, риба. Можна варити кисіль, збитень, робити різні настоянки і домашнє вино. Заможні господарі пару століть тому намагалися поставити на стіл саме 48 страв - вважалося, що це показувало їх заможність.

Великодній стіл: накриваємо правильно і красиво
 

Яйця
Найшвидший і простий спосіб фарбування яєчок - це їх відварювання в цибулинні. Щоб відтінок був практично коричневим, беріть побільше лушпиння, медовим - поменше. Готувати фарбувальний відвар просто - потрібно проварити лушпиння протягом півгодини, а потім опустити у відвар яйця. Кілька секретів:

  • маслом можна перед варінням на шкаралупі зробити дрібні точки - в результаті забарвлення яєць вийде рябим;
  • аналогічно малюються букви ХВ;
  • вологе яйце обвалюють у рисі і загортають в марлю, марлю пов'язують ниткою, опускають в каструлю - потім все зайве приберете і отримаєте веселий екземпляр в цяточку.

Якщо ви любите і вмієте малювати, спробуйте розписати одне з головних великодніх страв пензлем і гуашшю. Це варіант не самий «смачний» (якщо фарба потрапить на білок), зате дуже красивий.

Великодній стіл: накриваємо правильно і красиво
 

Паска з ваніллю
Паска готується з кисломолочного сиру і вершкового масла. Найпростіший і при цьому смачний рецепт:

  • 3 склянки вершків;
  • 600 г кисломолочного сиру;
  • 1 склянка цукру;
  • пакетик ваніліну.

Сир протріть через сито, акуратно помішуючи, влийте в нього вершки (повинна вийти однорідна маса). Щільно загорніть сир в тканину або марлю, зав'яжіть і підвісьте (повинна стекти рідина). Через 12 годин тканину зніміть, всипте в масу цукор з товченої ваніллю, перемішайте. Перекладіть сир в форму, дно якої має бути вистелено марлею, накрийте плоским предметом і поставте зверху банку з водою. Через півгодини дістаньте паску, зніміть марлю, викладіть блюдо на красиву тарілку і оформите.

Великодній стіл: накриваємо правильно і красиво
 

Куліч (паска)
Рецептів пасок теж існує багато. Розглянемо базовий:

  • 3 склянки молока;
  • 50 грамів дріжджів;
  • 12 склянок борошна;
  • 7 яєць;
  • 2 склянки цукру;
  • 1 склянка ізюму;
  • сіль, запашні приправи за смаком.

Зробіть опару з усього молока, 6 склянок борошна, дріжджів і поставте в тепле місце. Жовтки 5 яєць розітріть з цукром, сіллю, травами, вбийте 2 залишившихся яйця, введіть вершкове масло (його потрібно нагріти, половини склянки буде досить) і борошно, що залишилося. Викладіть тісто і вимісити його з родзинками, перекладіть в змащений маслом емальований посуд, накрийте рушником, залиште на ніч. Вранці вимісити тісто ще раз і дайте йому трохи полежати. Розкладіть по формам, дайте піднятися і поставте випікатися. Готові паски накрийте білим рушником, остудіть, прикрасьте глазур'ю або цукровою пудрою.

Поділись новиною з друзями: