Рибні страви корисні, смачні і вишукані самі по собі. Але ви можете змусити звучати їх зовсім по-новому, завдяки використанню відповідних соусів. Їх можна приготувати самостійно або вибрати серед готових варіантів, представлених на магазинних полицях. Головне розуміти, що саме потрібно подавати з рибою, як і чому. Про це - далі.
Основні моменти
Соуси - цілий напрям в кулінарії. Вони підкреслюють смак страв і підвищують їх поживну цінність. Правильно підібрана підлива перетворить навіть саму звичайну рибку в справжній кулінарний шедевр, змінить її смак до невпізнання. При цьому для нежирної риби ідеально підходять приправи, в складі яких є вершки, сметана, масло і яйця. Помірно жирні сорти відмінно доповнюють м'які вершкові, кислі фруктові соуси, а кращий вибір для жирної риби - приправа з вираженою кислинкою.
Готуємо самі
Найсмачніші соуси - це ті, які ми готуємо самі. Пропонуємо вашій увазі декілька не хитрих безпрограшних рецептів.
Білий - насичений і густий, підходить до більшості рибних страв. Для його приготування беріть:
- ложку борошна;
- ложку рослинної олії;
- пару стаканів рибного бульйону;
- щіпку солі;
- лимонний сік;
- густий жир - сметану, вершки, вершкове масло на вибір (5-10 буде достатньо).
Борошно з'єднайте з рослинним маслом і підсмажте в каструльці, ретельно помішуючи. Потім розведіть бульйоном і проваріть протягом 10 хвилин. Отриману масу посоліть і зніміть з вогню, додайте в неї сік лимона і вершкове масло (сметану/вершки). Ретельно перемішайте і процідіть.
Корисно знати. В білий соус часто додають яєчний жовток, зелень, цибулю, хрін, тертий сир і пюре-томат - можете трохи поекспериментувати.
Томатний - простий у приготуванні варіант, який доповнить смак більшості рибних страв і дозволить зіграти на контрастних поєднаннях. Потрібно:
- по половинці середньої моркви і цибулини;
- петрушка за смаком;
- ложка рослинної олії;
- ложка борошна;
- 3 ложки пюре томата;
- пара склянок рибного бульйону;
- сіль за смаком;
- вершкове масло.
Петрушку, моркву і цибулю очистіть, промийте, дрібно поріжте, підсмажте в каструльці з маслом і борошном. Потім додайте в суміш пюре томата, розмішайте, розбавте бульйоном, посоліть, варіть хвилин 10 на слабкому вогні. Процідіть, додайте олію і перемішайте.
Корисна порада. Якщо додати в соус 2-3 ложки сметани, вийде смачна томатно-сметанний приправа.
Майонез і корнішони - пікантна підлива, яка припаде до смаку справжнім гурманам. Беріть:
- 100 г корнішонів або просто дрібних солоних огірочків;
- 250 мл майонезу;
- столову ложку соєвого соусу.
Видаляйте з огірків насіння і шкірку, нарізуйте їх дрібними кубиками і смажте, змішуйте з майонезом і соєвим соусом. Ось і все - 3 хвилини часу, і приправа готова.
Купуємо готове
Якщо не хочете возитися, використовуйте для подачі риби покупні соуси. Основні варіанти - вершковий, кислий, кисло-солодкий, соєвий. Смачного!