Рис - древній злак, смачний, корисний, представлений в продажу різними сортами. Він користується високим попитом на різних континентах світу, буває твердим і м'яким, злипающимся і розсипчастим, білим і коричневим або навіть чорним. Всього виділяється більше 20 видів рису і 150 його різновидів - про основні особливості злаку далі.
Тип, колір і спосіб обробки
Рис ділиться на різні типи з урахуванням таких характеристик зерна як колір, тип і спосіб обробки. Розглянемо їх докладніше. З урахуванням типу зерна рис буває:
- довгозернистим (довгастий, до 8 мм);
- середньозернистими (до 6 мм, форма також довгаста);
- круглозернистим (не більше 5 мм в діаметрі, форма зерняток кругла).
За типом обробки зернятка діляться на:
- нешліфовані (коричневі) - обробка мінімальна, висівкова оболонка зберігається, смак виражений, аромат теж, ціна найвища;
- шліфовані (білі) - гладкі й рівні, мінералів і вітамінів в ньому мало, а крохмалю багато, простий в приготуванні, коштує дешево, термін зберігання тривалий;
- пропарені - золотисті напівпрозорі зернятка, містять велику кількість цінних речовин (хоч і менше, ніж бурі), готується таке зерно довше звичайного білого, виходить більш твердим, не злипається.
Популярні сорти
До найбільш популярних сортів рису відносять:
- Басматі - має ніжну текстуру, яскраво виражений горіховий смак. Зернятка довгі, вартість висока. Найдорожчим вважається індійський басматі.
- Арбор - середземноморський сорт родом з Італії, який відомий також як різотто. Текстура ніжна, кремова, час варіння перевищувати не рекомендується.
- Жасмин - рис має тонкий характерний аромат і приємний смак. Готові зернятка виходять м'якими, але під час приготування не розварюються.
- Камоліно - єгипетський сорт, при варінні не злипається, має ніжний вишуканий смак.
- Валенсія - зерна круглі, інша назва паелья. Ідеальний варіант для приготування вишуканої паельї з морепродуктами.
- Девзіра - рис використовується для приготування плову за традиційним узбецькому рецептом.
Також у продажу зустрічається чорний, дикий, червоний рис. Дані сорти мають специфічний смак, є досить жорсткими і коштують дорожче перерахованих вище і, тим більше, звичайних білих.
Що готуємо?
Далеко не кожен сорт рису підходить для приготування солодкої молочної каші або розсипчастого плову, тому правильний вибір злаку - запорука успіху. Для різотто кухарі рекомендують брати сорт Віалоне Нано, а для паельї - Валенсію, Іберіку або Байю. Зібралися готувати плов? Купіть Девзіру, Чунгару, Дастар-сарики або звичайний довгозернистий рис - він розсипчастий і не злипається, як круглий білий. Також довгозернистим сорти ідеально підходять для приготування гарнірів, супів, салатів, закусок, а круглозернистий - для супів, молочних солодких каш, суші, десертів, запіканок, пудингів і пирогів.
Рис - король злаків, і кожен його сорт по-своєму прекрасний. Пробуйте різні і експериментуйте з приготуванням нові страв. З представленого в нашій мережі рису найбільше різновидів у ТМ Хуторок.