Сорти рису і їх застосування для приготування різних страв

Сорти рису і їх застосування для приготування різних страв

Рис - древній злак, смачний, корисний, представлений в продажу різними сортами. Він користується високим попитом на різних континентах світу, буває твердим і м'яким, злипающимся і розсипчастим, білим і коричневим або навіть чорним. Всього виділяється більше 20 видів рису і 150 його різновидів - про основні особливості злаку далі.

Тип, колір і спосіб обробки
Рис ділиться на різні типи з урахуванням таких характеристик зерна як колір, тип і спосіб обробки. Розглянемо їх докладніше. З урахуванням типу зерна рис буває:

  • довгозернистим (довгастий, до 8 мм);
  • середньозернистими (до 6 мм, форма також довгаста);
  • круглозернистим (не більше 5 мм в діаметрі, форма зерняток кругла).

За типом обробки зернятка діляться на:

  • нешліфовані (коричневі) - обробка мінімальна, висівкова оболонка зберігається, смак виражений, аромат теж, ціна найвища;
  • шліфовані (білі) - гладкі й рівні, мінералів і вітамінів в ньому мало, а крохмалю багато, простий в приготуванні, коштує дешево, термін зберігання тривалий;
  • пропарені - золотисті напівпрозорі зернятка, містять велику кількість цінних речовин (хоч і менше, ніж бурі), готується таке зерно довше звичайного білого, виходить більш твердим, не злипається.

Популярні сорти
До найбільш популярних сортів рису відносять:

  1. Басматі - має ніжну текстуру, яскраво виражений горіховий смак. Зернятка довгі, вартість висока. Найдорожчим вважається індійський басматі.
  2. Арбор - середземноморський сорт родом з Італії, який відомий також як різотто. Текстура ніжна, кремова, час варіння перевищувати не рекомендується.
  3. Жасмин - рис має тонкий характерний аромат і приємний смак. Готові зернятка виходять м'якими, але під час приготування не розварюються.
  4. Камоліно - єгипетський сорт, при варінні не злипається, має ніжний вишуканий смак.
  5. Валенсія - зерна круглі, інша назва паелья. Ідеальний варіант для приготування вишуканої паельї з морепродуктами.
  6. Девзіра - рис використовується для приготування плову за традиційним узбецькому рецептом.

Також у продажу зустрічається чорний, дикий, червоний рис. Дані сорти мають специфічний смак, є досить жорсткими і коштують дорожче перерахованих вище і, тим більше, звичайних білих.

Що готуємо?
Далеко не кожен сорт рису підходить для приготування солодкої молочної каші або розсипчастого плову, тому правильний вибір злаку - запорука успіху. Для різотто кухарі рекомендують брати сорт Віалоне Нано, а для паельї - Валенсію, Іберіку або Байю. Зібралися готувати плов? Купіть Девзіру, Чунгару, Дастар-сарики або звичайний довгозернистий рис - він розсипчастий і не злипається, як круглий білий. Також довгозернистим сорти ідеально підходять для приготування гарнірів, супів, салатів, закусок, а круглозернистий - для супів, молочних солодких каш, суші, десертів, запіканок, пудингів і пирогів.

Рис - король злаків, і кожен його сорт по-своєму прекрасний. Пробуйте різні і експериментуйте з приготуванням нові страв. З представленого в нашій мережі рису найбільше різновидів у ТМ Хуторок.

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: