Соєвий соус - унікальна приправа, яка високо цінується кухарями всього світу. Люблять продукт і дієтологи - вони рекомендують замінювати однієї рецептурою і масло, і сіль, і інші підливи. До речі, в соєвому соусі зовсім немає шкідливого холестерину, тому його без побоювань можуть застосовувати люди, які страждають від захворювань серця і судин.
Особливості приправи
Традиційно соєвий соус відноситься до азіатської кухні, отримують його за рахунок бродіння бобових під впливом спеціальних грибків. Візуально продукт має вигляд рідини темного кольору з характерним ароматом (з незвички він може здатися досить різким). Є класичні соуси, а є приправи з додаванням часнику, імбиру та інших компонентів. В Японії їх додають в усі страви, крім солодощів - місцеві кухарі вважають, що це надає звичайної їжі нові смакові відтінки, особливу вишуканість. На основі соєвого можна робити будь-який інший соус - з рибою, гірчицею, грибами і так далі, часто включають його до складу маринадів для морепродуктів, м'яса і риби. Калорійність на 100 г - 55. Якщо ви дотримуєтеся дієти, зверніть увагу на приправу з мінімальним вмістом натрію.
Користь і шкода
Користь соєвого соусу:
- Високий вміст цінних речовин (вітаміни, мінерали, амінокислоти).
- Ефективна профілактика розвитку онкологічних пухлин.
- Нейтралізація вільних радикалів.
- Наявність цінних білків.
- Поліпшення кровообігу, уповільнення процесів старіння.
Глуатоміни, які є в продукті, дозволять вам повністю відмовитися від звичайної солі. Якісний соус не містить штучних консервантів і має термін зберігання до двох років. Його рекомендується вживати людям, що страждають на алергію на тваринні білки, надмірною масою тіла, запорами, холециститом, які мають в анамнезі серйозні серцево-судинні патології. Шкоди здоров'ю якісний продукт не несе, а ось низькопробні приправи можуть - через вміст ГМО, соляних і сірчаних кислот, лугів, солі.
Правила вибору
Справжній соєвий соус має насичений коричневий колір і є повністю прозорим (тобто не каламутним). Процентний вміст білка в якісному продукті - 6-8%, спосіб приготування - природне бродіння. Занадто дешеві приправи рідко бувають хорошими, тому, якщо ви вирішили гурманити і долучатися до здорового харчування, то не продешевіть.
Соєвий соус - улюблена приправа в більшості сучасних країн. Заправка є дієтичної і має універсальну сферу застосування. Головне купувати якісний продукт.