Новий рік - час не тільки чудес, а й чималих витрат. Якщо ви не хочете особливо витрачатися або просто не маєте можливості влаштовувати бенкет на весь світ, наші поради вам знадобляться. Отже, який він - бюджетний, але від цього не менш смачний і цікавий новорічний стіл.
Cекрети економії
У випадку з святковим застіллям секретів економії може бути два. Перший - це дешеві продукти, але й страви з них теж, відповідно, вийдуть дешеві. Основні варіанти - хліб, крабові палички, кукурудза, горошок, докторська ковбаса і майонез. Втім, якщо поворожити, вийде смачно (хоч і просто). Другий секрет - використання страв-трансформерів, тобто тих, для приготування яких потрібні одні і ті ж продукти. Вони скорочують і час, і фінансові витрати на створення святкового столу.
Кошик-трансформер
Стартовий продуктовий кошик для столу-трансформеру включає в себе:
- близько кілограма курячого філе;
- стільки ж м'яса;
- по 300 грамів шинки і сиру;
- борошно, хліб;
- пару десятків курячих яєць;
- сметану, майонез;
- цибулю, картоплю, солоні огірочки, морква - скільки з'їсте;
- грибочки;
- оселедець.
Можна доповнити цей, погодьтеся, бюджетний набір оливками, зеленим горошком, консервованими ананасами, крабовими паличками, кальмарами, зефіром і фруктами. Щоб всього вистачило, і зайвого нічого особливо не залишилося, обов'язково складайте попереднє меню.
Що готувати будемо?
З набору продуктового кошика-трансформера ми пропонуємо вам приготувати:
- Піцу - класичну відкриту або типу кекс (порційне блюдо, випікається в формах для кексів). В якості начинки використовуйте шинку, цибулю, гриби, сир, курячу грудку і інші інгредієнти на свій розсуд і з урахуванням бюджету.
- Канапе - з курячого м'яса, хліба, яєць, шинки можна готувати смачні канапе. Оливки, огірки, ананаси теж виявляться як не можна до речі. Фруктово-зефірні канапе - улюблені ласощі всіх любителів солодощів і, звичайно, маленьких дітей.
- Олів'є - без нього на новий рік нікуди. Потрібні яйця, цибуля, шинка, огірки, морква, картопля. При бажанні з класичним рецептом можна трохи «пограти», додавши пекінську капусту, горошок або м'ясо. Класики-гурмани загортають олів'є в лаваш - оригінальна альтернатива звичному новорічному «тазику».
- Жульєн або його варіації - такі закуски завжди доречні. Подавати їх можна гарячими і холодними. Якщо хочете «розтягнути» продукти, намастіть закуску на хліб або подавайте з млинцями, лавашем.
- Запечена картопля - смачно, ситно, бюджетно. І додати нічого!
- Запечене м'ясо - найкраще готувати його разом з картоплею, але можна і окремо. Святково виглядають курячі ніжки з сиром, риба з овочами у фользі, баранина, м'ясні рулети.
- Прості салати - викладати мімози і шуби шарами досить довго і нудно, інша справа салатики на швидку руку. Приклад - баночка грибів, баночка квасолі, відварене яйце, часник і майонез перемішайте, а потім подавайте до столу. Ситно, дешево, не клопітно.
- Бутерброди - найкраще зі шпротами. Вони можуть бути простими і гарячими, з лимоном, жовтком, майонезом і так далі. Загалом, орієнтуйтеся на свій смак.
- Капкейкі - робити їх можна з будь-якого тіста, хоча найчастіше використовують бісквітне.
І не забудьте про прикрасу столу - в такому випадку свято вийде яскравим, насиченим і «теплим»!