Яблука - місцевий, недорогий, смачний і корисний фрукт. Їсти їх в свіжому вигляді нескінченно складно - приїдаються, але рішення є - ви можете готувати з яблучками найрізноманітніші страви.
Домашні пироги та інша випічка
Звичайні пироги, штруделі, кекси, татени, крамбль, шарлотки - випічка з яблуками є відмінним десертом з будь-якого приводу. Рецептури існують різні - наприклад, в Англії шарлотка схожа на класичний пудинг, французи роблять її з білого хліба і заварного крему, а у нас в країні буквально півтора століття тому шарлотка випікається з бісквітного тіста, «приправляють» збитими вершками і кремом. Сьогодні все набагато простіше - даний вид випічки є бісквітний пиріг з шматочками яблук, але нічого не заважає вам спробувати іншу рецептуру.
Штрудель готувати важче, ніж шарлотку з бісквітного тіста. Спочатку вам потрібно буде замісити і розтягнути листкове тісто в тонкий, практично, як цигарковий папір, шар, а потім вже переходити безпосередньо до випічки. Тісто - тільки листкове.
Татен - це перевернутий пиріг з яблуками та карамеллю. Але дно дека або іншої форми для випічки наливають карамель, потім дають їй затвердіти і викладають часточки яблук. Поверх яблучно-солодкої маси вкладається розкачане тісто. Коли пиріг буде готовий, переверніть його яблучками вгору і подавайте до столу. Можна доповнювати десерт вершковим морозивом і збитими вершками.
Корисна порада. Яблучний пиріг татен можна робити і закритим з двох сторін, але випікати його в такому випадку доведеться на максимальних температурах. Слідкуйте за тим, щоб нижній шар тіста не був сирим. Перед розкачування маси рекомендується трохи витримати її при кімнатній температурі для більшої еластичності.
Крамбл - традиційний англійський десерт, який складається з начинки і крихт. Готувати його простіше простого - змащуйте форму для випікання маслом, укладайте яблучні дольки, посипайте спочатку цукром, а потім крихтами печива. Ступінь готовності визначається по коричнево-золотистій скоринці.
Масло з яблук - а чому ні?
Яблучне масло - смачний продукт, який можна їсти в чистому вигляді, намазувати на хліб або печиво. На звичайне вершкове воно схоже хіба що по консистенції - м'яке, легко намазувати. По суті, яблучне масло - це повидло, але з додаванням оцту, сидру, прянощів. Яблука проварюють на повільному вогні протягом мінімум однієї години, поки маса не стане щільною і не набуде темно-коричневий колір. До речі, яблучне масло подають не тільки на десерт, але і з м'ясом.
Легкі салати
Яблуко - одна з основних складових фруктових та фруктово-овочевих салатів. Олів'є, цезар, кисла капуста - продукт є універсальним з точки зору сполучуваності. Шукайте готові рецепти або експериментуйте і насолоджуйтеся цікавим смаком корисних і легких страв.