Редис: користь і застосування в кулінарії

Редис: користь і застосування в кулінарії

Пучки маленької червоної редиски вже з'явилися в продажу і коштують цілком доступно. Коренеплоди хоч і мають невеликі розміри, зате містять цілий набір поживних речовин і можуть використовуватися для приготування різних страв. До речі, спочатку редис вважався бур'яном - дрібним і гірким плодам застосування знайти не могли. Пізніше з'явилася ніжніша за смаком і велика селекція. Сьогодні редиску їдять у всьому світі, вважаючи, що вона надає неоціненну користь здоров'ю. Протягом літнього сезону можна зібрати кілька врожаїв даної культури.

Зовнішній вигляд і корисні властивості
Класика редису - невеликі плоди червоно-бордового відтінку, але зустрічається також малинова, жовта, бузкова, біла культура. Форму можуть мати різну - коло, овал, веретено. Смак у редиски специфічний, але досить м'який і багатьом подобається. До складу коренеплодів входять вітаміни С, групи В, РР, а також цілий ряд незамінних мікроелементів (фосфор, калій, ін.). Редис містить багато білка, тому може стати основною вегетаріанського раціону. Але, мабуть, головна особливість коренеплоду - це висока концентрація ефірних масел, за рахунок чого продукт набуває пікантної гірчинки і, звичайно, додаткову користь. Протипоказань до вживання овоча практично немає, але його потрібно з обережністю вживати людям, що страждають проблемами з жовчним, печінкою, підшлунковою. Також редиска може стимулювати апетит (в ній самій калорій мало, головне не переїсти після легкого салату на радощах чогось менш дієтичного).

Редис: користь і застосування в кулінарії

Правила вибору
Хороша редиска тверда і пружна, має зелене соковите бадилля, рівномірно пофарбовану шкірку. Якщо плід м'який, в'ялий, він перезрів або занадто довго зберігався на прилавку. Цятки - показник того, що редиска почала гнити, а тріщинки вказують на недотримання температурних умов вирощування.

Вживай правильно
Щоб отримати від редиски максимум користі, вживайте його в їжу сирим - цілкою, нарізаною на шматочки, у вигляді салатів, заправлених кефіром або квасом. Якщо не всі домочадці люблять даний овоч, спробуйте трохи схитрувати - наприклад, натерти коренеплід на тертці, змішати з яйцем і твердим сиром. Можна робити з овочем хлібну пасту, салати з м'ясом, додавати його в розсольник. Щоб свіжий редис якомога довше зберігав корисні властивості, не очищайте його і не нарізайте. Некондиційні плоди краще не купувати в принципі, але якщо вам вже дісталися такі, то з'їжте їх скоріше.

Поділись новиною з друзями: