Свіжі прянощі такі смачні, ароматні, корисні, але... дуже швидко псуються. Щоб вони «прожили» після покупки до вживання в їжу максимально довго, дотримуйтесь правил зберігання зелені. Про них ми якраз розповімо вам далі.
У чому зберігати
Зелень залишатиметься свіжою максимально довго при зберіганні в:
- паперових рушниках;
- скляних банках;
- пластмасових контейнерах;
- поліетиленових пакетах.
Оптимальний варіант - спеціальний контейнер, але, якщо його під рукою не виявилося, можна обійтися і підручними засобами. Перед розміщенням зелені на зберігання уважно огляньте її, відріжте корінці і приберіть погані листочки. Врахуйте, що поліетиленові пакети потрібно добре зав'язувати, а в паперові рушники класти вологу, але не мокру зелень - інакше вона поповзе.
Де зберігати
Волога з зелених рослин випаровується швидко, а від засихання і в'янення їх врятує холодильник. Ідеальне місце для зберігання - нижня полиця, але при бажанні свіжу зелень можна заморозити. Всі трави перед відправкою в холодильник очищають від поганих частин, а найніжніші викладають на вологі серветки. До речі, заморожена зелень зберігає свої первісні якості максимально довго - промийте її, просушіть на рушнику і розкладіть по пакетиках порційно. Змішувати кінзу з кропом або базилік з петрушкою вкрай не рекомендується - для кожної травички виділіть окрему упаковку. Використовуєте зелень для приготування супів? Дрібно наріжте її і покладіть в формочки для льоду, злегка заливши водою - користуватися такими заготовками дуже зручно і просто.
Оптимальна температура - 0 градусів. Більше двох тижнів тримати її не рекомендується - робіть стільки запасів, скільки ви реально готові з'їсти.
Як зберігати: корисні поради
З основними принципами ми розібралися, але, крім них, ви можете користуватися додатковими рекомендаціями:
- Петрушка і кріп найдовше живуть в склянці з водою.
- Щоб листя салату залишалися свіжими не один день, накрийте їх харчовою плівкою.
- Для освіження травичку можна ненадовго покласти в теплу воду.
- Кріп і м'яту рекомендується загортати у фольгу.
- Кріп, петрушку, селеру, шпинат перед відправкою на зберігання в холодильник потрібно ретельно просушити.
- Зів'яла зелень швидко повернеться до свіжого стану, якщо занурити її спочатку в зовсім холодну воду, а потім в гарячу.
- Солити прянощі перед зберіганням не рекомендується.
- Щоб травички лежали довше, не мийте їх відразу після покупки.