Консервація - хобі не для кожного, але з тим, що домашні огірочки і помідорчики смачніше магазинних, не посперечаєшся. Якраз робите заготовки на зиму? У такому випадку дана стаття, присвячена домашньої консервації, напевно буде для вас цікавою.
Переваги та способи консервації
Свіжі продукти, особливо овочі і фрукти, «живуть» зовсім недовго. Сезонна врожайність робить ті ж огірки, помідори, капусту і баклажани головними літніми та осінніми стравами - взимку вартість одного кілограма овочів (причому незрозумілого складу) виходить дуже високою. Що робити? Купувати їх недорого влітку і консервувати. Якщо ви все зробите правильно, закатки вийдуть смачними, корисними і дозволять вам непогано заощадити.
Виділяється кілька способів консервації:
- Фізичний - припускає консервування продуктів харчування низькими або високими температурами. До фізичних методів належать заморожування і стерилізація. Термін зберігання консервів великий, значна частина корисних речовин в плодах зберігається.
- Біохімічний - в даному випадку вплив на продукти виявляється харчової кислотою. Для маринування і квашення зазвичай використовують оцет, який зупиняє ріст хвороботворних організмів.
- Хімічний - методика має на увазі застосування антибіотиків (зазвичай це аспірин). У малих кількостях антисептик ефективно знищує мікроби і при цьому не завдає шкоди здоров'ю людини.
- Фізико-хімічний - «натуральний» спосіб, як консервант при якому використовується цукор або сіль. Також до фізико-хімічним методикам відносять висушування овочів і фруктів.
Корисно знати. Найпопулярнішим способом домашньої консервації овочів є застосування оцтової кислоти в поєднанні з високотемпературною обробкою. А ось ягоди і фрукти зазвичай заготовляють за допомогою цукру.
Корисні поради
Для консервації слід відбирати свіжі плоди - вони повинні бути досить щільними, але не зеленими, вимитими і висушеними. Щоб заготовки вийшли смачними і зберігалися максимально довго:
- Перед закатуванням обдайте кришки і банки паром або прокип'ятіть протягом 10 хвилин.
- Плоди беріть без пошкоджень.
- Не перевищуйте час оптимальної термічної обробки.
- На дно каструлі, використовуваної для стерилізації, встановлюйте диск-підставку.
- Банки наповнюйте водою по плечики, а не до самого верху.
- Щоб банки не лопалися після закатування, прогрівайте їх в теплій воді протягом декількох хвилин.
Що стосується рецептів, то їх існує величезна безліч - з овочів роблять маринади і салати, консервують їх в цілому вигляді, фрукти підходять для приготування джемів, варення, желе, цукатів. Експериментуйте і балуйте свою сім'ю смачною домашньою консервацією!
Якщо ж зайнятися консервацією не представляється можливим в силу різних обставин або просто це не зовсім Ваша справа, то завжди можна заглянути в мережу наших магазинів і придбати вже готову баночку улюблених ласощів.