Правила домашньої консервації

Правила домашньої консервації

Консервація - хобі не для кожного, але з тим, що домашні огірочки і помідорчики смачніше магазинних, не посперечаєшся. Якраз робите заготовки на зиму? У такому випадку дана стаття, присвячена домашньої консервації, напевно буде для вас цікавою.

Переваги та способи консервації
Свіжі продукти, особливо овочі і фрукти, «живуть» зовсім недовго. Сезонна врожайність робить ті ж огірки, помідори, капусту і баклажани головними літніми та осінніми стравами - взимку вартість одного кілограма овочів (причому незрозумілого складу) виходить дуже високою. Що робити? Купувати їх недорого влітку і консервувати. Якщо ви все зробите правильно, закатки вийдуть смачними, корисними і дозволять вам непогано заощадити.

Виділяється кілька способів консервації:

  1. Фізичний - припускає консервування продуктів харчування низькими або високими температурами. До фізичних методів належать заморожування і стерилізація. Термін зберігання консервів великий, значна частина корисних речовин в плодах зберігається.
  2. Біохімічний - в даному випадку вплив на продукти виявляється харчової кислотою. Для маринування і квашення зазвичай використовують оцет, який зупиняє ріст хвороботворних організмів.
  3. Хімічний - методика має на увазі застосування антибіотиків (зазвичай це аспірин). У малих кількостях антисептик ефективно знищує мікроби і при цьому не завдає шкоди здоров'ю людини.
  4. Фізико-хімічний - «натуральний» спосіб, як консервант при якому використовується цукор або сіль. Також до фізико-хімічним методикам відносять висушування овочів і фруктів.

Корисно знати. Найпопулярнішим способом домашньої консервації овочів є застосування оцтової кислоти в поєднанні з високотемпературною обробкою. А ось ягоди і фрукти зазвичай заготовляють за допомогою цукру.

Корисні поради
Для консервації слід відбирати свіжі плоди - вони повинні бути досить щільними, але не зеленими, вимитими і висушеними. Щоб заготовки вийшли смачними і зберігалися максимально довго:

  • Перед закатуванням обдайте кришки і банки паром або прокип'ятіть протягом 10 хвилин.
  • Плоди беріть без пошкоджень.
  • Не перевищуйте час оптимальної термічної обробки.
  • На дно каструлі, використовуваної для стерилізації, встановлюйте диск-підставку.
  • Банки наповнюйте водою по плечики, а не до самого верху.
  • Щоб банки не лопалися після закатування, прогрівайте їх в теплій воді протягом декількох хвилин.

Що стосується рецептів, то їх існує величезна безліч - з овочів роблять маринади і салати, консервують їх в цілому вигляді, фрукти підходять для приготування джемів, варення, желе, цукатів. Експериментуйте і балуйте свою сім'ю смачною домашньою консервацією!

Якщо ж зайнятися консервацією не представляється можливим в силу різних обставин або просто це не зовсім Ваша справа, то завжди можна заглянути в мережу наших магазинів і придбати вже готову баночку улюблених ласощів.

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: