Вірменська кухня є однією з найбільш древніх в Азії і найдавнішою в Закавказькому регіоні. Формувалася вона протягом тисячоліть, тому що вірмени постійно кочували з місця на місце, запозичуючи гастрономічні традиції різних народностей. Вірменська кухня є досить складною, а приготування страв за традиційними рецептами - копіткою. Люблять місцеві кухарі спеції - їх існує понад 300 видів, іноді дикі рослини і пряні трави навіть подаються в якості окремого страви.
М'яса і спецій багато не буває
Також винятковість і висока якість національних страв багато в чому визначається кліматом, географією. Святковий стіл може ломитися від достатку страв, вірменська їжа дуже смачна, ситна, ароматна, рясно приправлена пряними травами. Обожнюють вірмени м'ясо - воно готується тут за особливими рецептами, найчастіше в тандирі або на рожні, подається з овочами.
Найпопулярніші страви вірменської кухні
Назвемо найпопулярніші блюда вірменської кухні:
- Хаш - по суті, холодець, але з коров'ячих ніг. Хаш подають з сушеним лавашем і часником. Блюдо дуже поживне, корисне для кісток і суглобів.
- Лаваш - місцевий тонкий хліб, коржі випікаються в тандирі.
- Суджук - ковбаски з яловичини з часником і прянощами.
- Бастурма - загорнута в чаман пров'ялена з кмином яловичина.
- Спас - суп йогуртовий.
- Аріса - пшенично-м'ясна каша.
- Риба - традиційно використовуються такі сорти як севанская форель, ішхан, харіус.
- Долма - фаршировані листя капусти, винограду або баклажани, перець, томат. У якості фаршу використовується суміш м'ясного фаршу і рису.
- Хашлама - варена яловичина з картоплею, цибулею, томатами.
- Лахмаджун - національна вірменська піца. Основних інгредієнта два - тонкий коржик і баранячий фарш.
- Хачапурі - слойка з м'ясом, сиром та іншими начинками.
Традиційні десерти
Сподобається вірменська кухня і цінителям солодощів. Морозиво, гата (листковий солодкий коржик з начинкою), пахлава - найпопулярніші місцеві десерти. Після застілля подають зазвичай каву, але даний напій може замінюватися і настоянкою м'яти, шипшини, чебрецю. Високо цінуються у Вірменії сухофрукти - родзинки, в'ялені сливи, персики, абрикоси. Свіжі фрукти і ягоди теж завжди можна зустріти на столі, головним плодом країни вважається абрикос - він не тільки смачний, соковитий, корисний, але і символізує колір (один з - персиковий) вірменського триколора.