Особливості національної вірменської кухні

Особливості національної вірменської кухні

Вірменська кухня є однією з найбільш древніх в Азії і найдавнішою в Закавказькому регіоні. Формувалася вона протягом тисячоліть, тому що вірмени постійно кочували з місця на місце, запозичуючи гастрономічні традиції різних народностей. Вірменська кухня є досить складною, а приготування страв за традиційними рецептами - копіткою. Люблять місцеві кухарі спеції - їх існує понад 300 видів, іноді дикі рослини і пряні трави навіть подаються в якості окремого страви.

Особливості національної вірменської кухні

М'яса і спецій багато не буває
Також винятковість і висока якість національних страв багато в чому визначається кліматом, географією. Святковий стіл може ломитися від достатку страв, вірменська їжа дуже смачна, ситна, ароматна, рясно приправлена пряними травами. Обожнюють вірмени м'ясо - воно готується тут за особливими рецептами, найчастіше в тандирі або на рожні, подається з овочами.

Особливості національної вірменської кухні

Найпопулярніші страви вірменської кухні
Назвемо найпопулярніші блюда вірменської кухні:

  • Хаш - по суті, холодець, але з коров'ячих ніг. Хаш подають з сушеним лавашем і часником. Блюдо дуже поживне, корисне для кісток і суглобів.
  • Лаваш - місцевий тонкий хліб, коржі випікаються в тандирі.
  • Суджук - ковбаски з яловичини з часником і прянощами.
  • Бастурма - загорнута в чаман пров'ялена з кмином яловичина.
  • Спас - суп йогуртовий.
  • Аріса - пшенично-м'ясна каша.
  • Риба - традиційно використовуються такі сорти як севанская форель, ішхан, харіус.
  • Долма - фаршировані листя капусти, винограду або баклажани, перець, томат. У якості фаршу використовується суміш м'ясного фаршу і рису.
  • Хашлама - варена яловичина з картоплею, цибулею, томатами.
  • Лахмаджун - національна вірменська піца. Основних інгредієнта два - тонкий коржик і баранячий фарш.
  • Хачапурі - слойка з м'ясом, сиром та іншими начинками.

Особливості національної вірменської кухні

Традиційні десерти
Сподобається вірменська кухня і цінителям солодощів. Морозиво, гата (листковий солодкий коржик з начинкою), пахлава - найпопулярніші місцеві десерти. Після застілля подають зазвичай каву, але даний напій може замінюватися і настоянкою м'яти, шипшини, чебрецю. Високо цінуються у Вірменії сухофрукти - родзинки, в'ялені сливи, персики, абрикоси. Свіжі фрукти і ягоди теж завжди можна зустріти на столі, головним плодом країни вважається абрикос - він не тільки смачний, соковитий, корисний, але і символізує колір (один з - персиковий) вірменського триколора.

Поділись новиною з друзями: