Заморожують не тільки овочі з фруктами на зиму, а й інші швидкопсувні продукти. Замороження дає фору всім іншим способам зберігання щодо збереження кольору, текстури і харчової цінності продуктів. Так, частина вітамінів і мікроелементів все одно втрачається, але це буде всього 20-30%, в той час як при консервації даний показник становить понад 50%. Головна умова успішного зберігання - правильна установка температури в морозильній камері. Якщо вона буде становити більше -18°С, продукти почнуть втрачати вологу, погіршаться текстура і смак. Обов'язково час від часу очищайте камеру від льоду і снігу, оскільки вони також негативно впливають на якість заморозки.
Основні правила заморозки
За добу в морозилку не можна додавати занадто багато продуктів. Норма становить до 1 кг на 8 об'ємних літрів камери. В іншому випадку температура в морозилці різко знизиться, і ті продукти, які вже зберігалися в ній раніше, можуть зіпсуватися.
Другий важливий момент - правильна упаковка. Складайте продукти в контейнери з щільними кришками або спеціальні пакети. Плівку і фольгу теж використовувати можна, але загортати їжу потрібно дуже і дуже щільно. В іншому випадку в продуктах почнуть з'являтися кристалики льоду, і її текстура порушиться.
Рідкі і напіврідкі речовини (смузі, супи, компоти, пр.) поміщають в ємності, які не протікають - наприклад, пакети з щільними застібками або контейнери. Залиште трохи місця в тарі - рідини при заморожуванні схильні до розширення. Підписуйте всі продукти - так вам простіше буде знайти те, що потрібно, і не перетримати їх в морозилці.
Терміни зберігання
Замороження - спосіб зберігання довготривалий, але не вічний. Розглянемо середні терміни зберігання для різних продуктів:
- риба, м'ясо, птиця - до півроку;
- фарш - 3 місяці;
- приготована ціла птиця або шматок м'яса - 9 місяців;
- приготовані шматочки птиці - 1 місяць;
- хліб - 3 місяці;
- морозиво - до 2 місяців;
- печиво - до 8 місяців;
- зелень, фрукти, овочі - не більше півроку.
Ну і останній момент - розморожувати продукти теж потрібно правильно, а саме або в холодній воді, або в холодильнику (при кімнатній температурі запускаються активні процеси розмноження бактерій). Повторна заморозка не припустима - якщо ви, звичайно, хочете їсти смачну корисну їжу і зовсім не планували труїтися. Як бачите, все не так вже й складно.