Оцет: особливості продукту, традиційне і не дуже застосування

Оцет: особливості продукту, традиційне і не дуже застосування

Оцет - продукт в господарстві незамінний. Він буває бальзамічним, кокосовим, рисовим, винним, яблучним, столовим, синтетичним, тростинним. Синтетичний є найдешевшим, а й корисності в ньому ніякої, натуральний м'якший і позбавлений характерного різкого запаху. Середня калорійність становить 113 кілокалорій на 100 грам.

Користь і шкода
Вживання оцту в розумних кількостях допомагає виводити токсини і шлаки, зменшує вміст шкідливого холестерину в крові. Також даний продукт стимулює процеси клітинного оновлення, захищає органи від негативного впливу продуктів розпаду. Одна столова ложка оцтової есенції в день (тільки якісної) - і ви станете бадьорим, повним сил, помітите, як покращився стан волосся і шкіри. Якщо говорити про шкоду, то у випадку з оцтом він в надмірності і наявності виразок, гастритів, підвищеної кислотності шлунка (при даних захворюваннях оцет в їжу вживати не можна).

Робимо самі
Домашній оцет, як і все домашнє, штука в приготуванні не складна, зате дуже корисна. Порядок дій:

  1. Вимийте і обдайте окропом топінамбур, вичавіть з нього не менше літра соку.
  2. Змішайте сік і мед (на літр соку потрібно близько 100 грамів меду), залийте ними в неметалевій ємності 0.5 кг винограду.
  3. Накрийте рушником і поставте настоюватися в захищене від сонця тепле місце на два місяці.

Ось і все - залишиться процідити отриману есенцію, перелити її в скляну тару і використовувати за призначенням. Не ставте оцет в холодильник, оскільки там він може втрачати свої смакові і ароматичні властивості.

Оцет: особливості продукту, традиційне і не дуже застосування
 

Що робити?
Оцет найчастіше використовують для заправки салатів, пельменів та інших страв, але це не означає, що не існує інших способів його застосування. Есенція підходить для:

  • Відмивання овочів від стійкої налиплого бруду.
  • Дезинфікування ран, пом'якшення болю при укусах ос, опіках медузами.
  • Зберігання зварених круто яєць (вони опускаються в оцет і залишаються, як новенькі, протягом декількох днів).
  • Миття вікон (головне потім стерти оцет зі скла) і металу (видаляє іржу не гірше газованого напою).
  • Очищення душових кабін - і лійок, і дверей.
  • Прочищення каналізаційних труб - відмінна і, до речі, набагато більш безпечна альтернатива «кротам». Оцет попередньо змішують з содою.
  • Боротьби з запахом поту.

А ще за допомогою продукту можна легко і швидко отшкрябать стікер з будь-якої поверхні, почистити яйце, приготувати маринад для м'яса, замінити сіль, лимон, підкреслити солодкість ягід і фруктів. До речі, якщо ви щось пересолили під час готування, додайте краплю оцту, і, можливо, продукти ще вийде врятувати.

Поділись новиною з друзями: