Натуральна кава смачниа, кажуть, що навіть корисна, і неймовірно ароматна. У розчинної шанувальників теж чимало, тим більше що готувати такий напій дуже просто - достатньо просто додати води. Чи є різниця між даними продуктами, і, якщо так, то в чому вона полягає? Про це далі.
З чого складається розчинний напій
Розчинний кавовий напій (і це саме напій, а не кава) коштує дешевше заварного, не представляє складнощів в приготуванні і має виражений кислий смак. Кислинка до душі далеко не всім кавоманам - і якщо в заварних сумішах її можна прибрати за рахунок зміни поєднання зерен, то розчинний напій кислий за визначенням. Готують порошок з натуральних кавових зерен - їх обсмажують, подрібнюють і замочують в гарячій воді. Далі сировину піддають сублімаційній сушці або розпилювальній обробці. Суть обох способів - випаровування води і отримання сухого концентрату. Смак і аромат у розчинної кави може бути різним, оскільки виробники додають в порошок додаткові речовини - дешеві штучні добавки або натуральні масла в залежності від вартості продукту.
Мелені зерна - 100% натуральність
Заварна кава, яка готується з меленого зерна, має більш виражений, характерний смак і насичений аромат. До її складу не входять консерванти і масла, яких немає в натуральних зернах, нотки букета залежать від сорту і, звичайно ж, якості суміші - чим сорт дорожче, тим він «цікавіше». Таку каву готують в турці або кавомашині, кава дрібного помолу можна запарювати в чашці окропом.
Що ж вибрати?
Ми не беремося говорити, що розчинні напої однозначно шкідливі, а натуральні корисні - у кожного з них є свої сильні і слабкі сторони:
- Холестерину менше в порошку, тому розчинна кава є кращим вибором для людей з хворобами серця, підвищеним рівнем шкідливого холестерину.
- Кофеїну в напої, приготованому з натуральних зерен, більше. Можна зустріти в продажу розчинний продукт, в якому кофеїну немає взагалі (кажуть, що сурогат, але деяким споживачам він подобається).
- Токсичні сполуки на зразок акриламіду містяться саме в кавовому порошку. У тварин акриламід викликає розвиток ракових пухлин, люди в цьому плані більш стійкі, але задуматися варто. Оксалати, що входять до складу розчинної кави, протипоказано вживати при захворюваннях нирок.
- Антиоксиодантну дію надають тільки натуральні зерна, причому молоти їх бажано безпосередньо перед заварюванням.
Так що мінуси розчинних напоїв переважують їх плюси, але іноді можна побалувати себе швидко заваренним порошком з вираженою кислинкою. Любителям натуральної кави теж не слід забувати про почуття міри - в даному випадку вона становить 1-2 чашки в день.