Молода картопля - як смачне зробити корисним?

Молода картопля - як смачне зробити корисним?

Молода картопля - штука смачна, але не завжди корисна. Про те, як поєднати приємне з приємним, і на що потрібно дивитися в першу чергу в магазині або на ринку, далі.

Користь
Практично вся молода картопелька має відмінний смак, але далеко не кожен овоч є корисним або як мінімум безпечним для здоров'я. У якісному продукті багато вітамінів (С, групи В), мікроелементів (залізо, калій, фосфор). Калій необхідний для нормальної роботи серця, виводить зайву рідину і знімає набряки, допомагає в схудненні. Також картопля містить білок, цінні органічні кислоти, клітковину, позитивно впливає на роботу кишечника. Холестерину в коренеплодах мало, як і жирів.

Молода картопля - як смачне зробити корисним?

Що купувати не варто?
Розібратися де погана, а де хороша картопля може кожен покупець - головне знати, на що звертати увагу при покупці:

  • Зелені плями - поганий знак, тому їх бути не повинно. Головна причина явища - наявність речовини солонини, яке, потрапляючи в організм людини, викликає неврологічні, гастроентерологічні розлади, нудоту, спазми кишечника, першіння в горлі, запаморочення, мігрені. Підступність солонини полягає ще й в тому, що діяти він починає тільки через 10-12 годин - так що, поївши картоплю на вечерю, вранці ви можете прокинутися з сильною інтоксикацією. Зрізати зелені плями немає сенсу - солонін присутній не тільки на поверхні, а в усьому плоді.
  • Великі розміри - у великих картоплинах хімії зазвичай куди менше, ніж в дрібних і середніх розмірів. Нітрати потрапляють в коренеплоди разом з добривами, а в процесі зберігання перетворюються в нітрити, що набагато гірше.
  • Велика кількість очок - якщо на кожній картоплі їх мінімум по 10 штук, перед вами технічний сорт. Шкідливим його назвати важко, але і корисним теж.

Корисно знати. Потріть картоплину нігтем - якщо з мікроцарапінок почне виділятися рідина, продукт багатий нітратами. Інший тест - розріжте коренеплід і витримайте його на відкритому повітрі кілька хвилин. Якщо поверхня помітно потемніє - хімії в овочі предостатньо.

Молода картопля - як смачне зробити корисним?

Корисні поради для гурманів
Молоду картоплю можна смажити, тушкувати, пекти, а ще краще просто відварювати. Щоб блюдо вийшло швидким і смачним:

  • Потримайте картоплю у воді хвилин 10 - так з неї легше буде видалити шкірку.
  • Додайте в воду для варіння ложку маргарину - картопля звариться швидше і вийде більш соковитою.
  • Очистіть шкірку ножем (але тільки злегка) або просто потріть перед варінням бульби губкою для миття посуду - так в них збережеться максимальна кількість вітамінів.

Подавати картопельку можна з маслом, майонезом, соусом, оселедцем і м'ясом, кропом і просто так. Смачного!

Поділись новиною з друзями: