Мед - продукт не новий, але від цього не менш популярний. Його отримують з нектару квіток рослин-медоносів. Тростинний цукор під впливом слини комах в зобу частково перетворюється в виноградний - головний компонент меду. Готовий продукт бджоли відкладають в спеціальні осередки сотів і запечатують кришечками з воску.
Мед називають продуктом довголіття, оскільки він має цілий ряд корисних властивостей і може використовуватися в лікуванні різних захворювань. У хорошого меду запах ніжний, яскраво виражений, його нотки залежать від сорту. Так як аромаречовина є летючою, запах меду з часом може ставати слабкіше. Найціннішими визнані світлі сорти, а також гречаний мед. У темних більше мінеральних речовин, які також дуже корисні для здоров'я.
Основні сорти
Про сорти меду можна говорити нескінченно, але ми спробуємо описати їх види та особливості в двох словах:
- Липовий - чемпіон в плані цілющих якостей. Аромат характерний, приємний, колір блідо-жовтий, кристалізація швидка. Смак специфічний, досить різкий. Сильний природний антисептик, ефективний засіб від захворювань горла і дихальних шляхів.
- Акацієвий - мед з тонким ароматом і приємним смаком. Відтінок світлий, прозорість висока. Кристалізація повільна. Ефективний засіб від захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок, жовчного, безсоння. Самий рідкий сорт.
- Соняшниковий - має яскравий характерний смак, аромат слабко виражений. Кристалізується швидко, має виражені бактерицидні властивості.
- Гречаний - видобувається в лісостепових і поліських районах, містить велику кількість мінеральних речовин, білка, має сильні смакові і ароматичні властивості. Колір коричневий, присутній характерний червоний відтінок. Відмінний загальнозміцнюючий засіб.
- Малиновий - поліфлерний мед з приємним ароматом, відтінок світлий, смак приємний. Його використовують для лікування застуд і захворювань нирок.
- Барбарисовий - солодкий і ніжний золотистий продукт. Відомий кровоспинний засіб.
- Лопуховий - мед має різкий, але при цьому приємний запах, смачний, запашний, тягучий.
- Будяковий - відноситься до першого сорту, може бути безбарвним або мати зелений, золотистий відтінок. Після кристалізації стає дрібнозернистим.
Рідше, але зустрічаються в продажу і такі види меду - волошковий, вересковий, гірчичний, горошковий, буркунний, ожиновий, осотовий, каштановий, люцерний, дягільний, мелісовий, конюшинний, м'ятний, кульбабовий, померанцевий, пустирниковий. В окрему категорію виділяються монофлерні продукти - це травневий, луговий, лісовий, польовий, гірський, тютюновий, порошкоподібний, кам'яний, отруйний і експресний мед. Врахуйте, що кожен сорт має свої характеристики, особливості, показання та протипоказання до застосування - їх потрібно враховувати при покупці.
Корисні властивості
Продукт рослинного походження насичений вітамінами різних груп і містить кілька сотень цінних мікроелементів. Але справа навіть не в цьому, в а тому, що поєднання активних речовин в меді практично таке ж, як в крові людини, а значить, засвоюється продукт максимально. Постійне його вживання в їжу дає тонізуючий, омолоджуючий, знеболюючий, протиалергічний ефект.