На Русі в Масляну прославляли бога Сонця Ярила. В жертву приносилися живі люди - тільки після прийняття християнства свято було освячено, жорстокі обряди заборонені, а людей замінили на опудала. Спочатку млинцевий тиждень називався Сирною седмицею. Їсти можна було тільки молочні продукти і рибу, а від м'яса доводилося відмовлятися. Зараз Масляна - просто привід смачно поїсти та веселе народне гуляння.
Особливості святкування
- Масляний тиждень стартує завжди в понеділок і триває до неділі включно. Закінчується святкування обрядом ритуального спалювання опудала.
- У день тещиних млинців (це може бути будь-який день масляного тижня) теща пригощає зятя, і чим багатшим буде її стіл, тим краще вважається відношення до чоловіка дочки. Потім зять зобов'язаний відповісти тещі тією ж монетою - запросити її на млинці до себе в гості.
- «Зовкіни зустрічі» - кожна господиня кличе до себе в гості сестер і братів чоловіка. Додаткові подарунки від невістки гостям вітаються.
- Ну і куди ж без співів всім двором, хороводів, катань з гірок, штурму снігового містечка, стрибків над багаттям і кулачних боїв.
Різнобарвні млинці? А чому ні!
Головна страва Масляної - млинці. Цього разу ми рекомендуємо вам пекти їх за традиційними рецептами, але з деякими доповненнями. Кольорові млинчики робляться із застосуванням натуральних інгредієнтів і дуже подобаються маленьким дітям. Рецепт тіста:
- На 4-5 ложок борошна беріть пів чайної ложки соди або розпушувача і 800 мл молока.
- Збивайте 4 столові ложки цукру, 3 яйця, дрібку солі.
- Додавайте в тісто ложку вершкового масла (його попередньо потрібно розтопити).
- Поставте масу настоюватися на півгодини.
А поки що приготуйте барвники. Для рожевих млинчиків потрібен сік буряка або пара ложок малинового, полуничного варення, для помаранчевих - сік моркви, куркума або карі. Фіолетові виходять при додаванні смородини, ожини, чорниці (200 г будь-яких ягід буде достатньо), зелені - шпинату. Ну а коричневі млинці є на 100% шоколадними, адже для їх приготування використовується порошок какао. Залишиться ввести барвники в тісто, посмажити млинчики і подавати до столу. Ви можете готувати страву одного кольору або поділити тісто на 5 рівних частин і зробити різнокольоровий «набір гурмана». До столу подавайте просто так чи з сиром, ягодами, джемом, медом, сметаною. Бажаємо смачної Масляної!