Кутя - обов'язкова страва Святвечора, з якого починають вечерю. Вона живильна, багата цінними мікроелементами, вітамінами і просто смачна. До речі, рецептів куті теж існує чимало - вибирайте будь-який на свій розсуд або навіть робіть відразу кілька варіантів для святкового столу. Традиційно використовується пшеничне зерно, ячмінь, жито, подобається багатьом кутя з рису. Мед обов'язково розбавляють водою, також в нього можуть додавати макове молочко, родзинки, горіхи, сухофрукти. Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування куті.
Кутя з рису
Візьміть по 100 г родзинок і мигдалю, 250 г рису, корицю, цукор. Рис проваріть до готовності і промийте (помішувати крупу під час варіння не потрібно). Родзинки з мигдалем обдайте гарячою водою, горіхи трохи подрібніть, розведіть у воді цукор. Тепер змішайте всі інгредієнти з рисом і полийте цукровим сиропом.
Пшениця і горіхи
Беріть горіхи, мак та пшеницю в співвідношенні 1:1:2, 100 г меду і жменю родзинок. Промийте пшеницю, замочіть її на пару годин і варіть до готовності. Потім промийте і запарьте окропом мак, перемеліть його в блендері або на м'ясорубці. Горіхи потрібно підсмажити і подрібнити, потім обдати окропом. Мед розмішайте з вершками і водою. Готово - можна подавати до столу.
Пшениця і варення
Для приготування куті вам знадобиться стакан ягід і 400 г пшеничного борошна. Перебрану пшеницю відваріть, зерно відкиньте на друшляк, остудіть, додайте фрукти і ягоди. Занадто густе блюдо розбавляють солодкою водою або сиропом. Аналогічно можна робити рисову кутю.
Кутя з сушеною малиною і сухофруктами
Готувати її теж можна з рису, пшениці або іншої крупи (беріть дві склянки). Також вам буде потрібен мед, сухофрукти, сушена малина. Крупу переберіть і проваріть на повільному вогні до готовності, додайте малину, сіль, яблука, родзинки, проваріть ще пару хвилин. Коли маса охолоне, додайте в неї мед і дайте масі настоятися пару годин.
Пшениця і цукати
Для приготування святкової страви вам знадобиться пару стаканів пшениці, 50 г цукатів, півсклянки волоських горіхів і мед за смаком. Крупу спочатку промивають, потім ставлять варитися на повільному вогні. В 4 столових ложках води розмішайте мед, залийте пшеницю сиропом на півгодини, подрібніть і злегка обсмажте горішки. Залишиться додати до пшениці цукати, горіхи і все добре перемішати.
Подаватися на стіл кутя повинна в охолодженому вигляді, бажано в красивій піалі. Гарних свят!