Католицьке Різдво: традиційні страви

Католицьке Різдво: традиційні страви

Різдво - найважливіше католицьке церковне свято. Відзначати його прийнято 25 грудня - в день народження Ісуса Христа. Різдву завжди передує Адвент, який триває 3-4 тижні - це час посиленого покаяння, коли віруючі сповідаються у своїх духівників, а духівники носять строго фіолетові шати. Служби кожного воскресіння Адвента також мають задану тематику - вони присвячуються пришестю Христа, переходу від Старого Завіту до Нового, Іоанну Хрестителю і євангельським подіям, що передували Різдву Христовому. Але на служіннях традиції не закінчуються - в Різдвяні свята зазвичай збираються на святкову вечерю всі члени сім'ї. Трапези носять релігійний характер і є урочистими, хоча деякі католики просто раді побачитися з рідними і близькими, приємно провести час за неспішними бесідами.

Традиції святкової вечері
Після завершення урочистої меси католики влаштовують вдома вечерю. Перед початком трапези присутні читають уривок Євангеліє, очолювати ритуал повинен батько сімейства. У цей день обов'язково заломлюють облатки (різдвяний хліб) - це є знаком взаємного розташування і довіри. Одне місце за столом обов'язково має залишатися вільним - його займе людина, яка випадково заглянув в будинок, або всі покійні члени сімейства. До сих пір дотримується звичай по підкладання сіна під білу скатертину на столі. Святкування Різдва в католицьких країнах продовжується протягом 8 днів - з 25 грудня і до 1 січня.

Різдвяні страви різних країн
З тим, що Різдво є головним святом католиків, ми розібралися. А ось що саме вони їдять в цей день, багато в чому залежить від країни - в кожній з них свої святкові страви.

Наприклад, французи, відомі любителі десертів, і тут не відійшли від своїх смаків. На Різдво у Франції готують «Різдвяне поліно», а в Провансі взагалі прийнято подавати до столу мінімум 13 різних десертів! У Німеччині готують гусака з галушками і червоною капустою, а також запікають індичку. Чеські католики в свята вважають за краще ласувати картопляним салатом і смаженим коропом.

У Бельгії, крім гусака і індички, прийнято подавати устриці з соком лимона і гусячу печінку. Інший місцевий делікатес - кров'янка з родзинками і яблуками. На Різдво в Норвегії зазвичай готують баранячі реберця, бруквяне пюре, картоплю, індичку, а на десерт подають мигдальне та пісочне печиво. Фіни не мислять різдва без холодних рибних страв і вінегрету зі збитими вершками «Россол». Але головним на столі все-таки залишається запечений в духовці окіст з сухарями і гірчицею. Так що варіантів маса - якщо хочете спробувати щось новеньке, приготуйте на Різдво одне з названих католицьких страв.

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: