Калина: природне джерело вітамінів і секрет міцного імунітету

Калина: природне джерело вітамінів і секрет міцного імунітету

Калина - багаторічна рослина, яка володіє масою корисних властивостей. Вона росте в Європі, Азії, на Кавказі, в Сибіру і Африці. В якості лікарського засобу калину використовують з 14 століття. У природі вона зустрічається у вигляді чагарників або дерев з буро-сірою корою. Плоди - червоні кулясті або овальні, кісточка сплюснута, самі ягоди соковиті і мають характерний гіркий присмак. Цвітіння калини припадає на травень-червень, плоди починають дозрівати ближче до кінця серпня.

Корисні властивості
У ягодах калини багато мінералів, вітамінів, пектинів, ефірів, дубильних речовин та інших цінних компонентів. Для прикладу - аскорбінової кислоти в них майже вдвічі більше, ніж в цитрусах. За рахунок жирних олій і цілого набору мікроелементів, калина може стати гідною заміною магазинним вітамінним комплексам. Використовувати її можна як загальнозміцнюючий засіб в рамках програми профілактики захворювань або в якості лікувальної формули від більшості недуг.

Калина: природне джерело вітамінів і секрет міцного імунітету

Показання та протипоказання
Народна медицина пропонує використовувати калину для лікуванні астми, ангіни, цукрового діабету, проблем з серцем і судинами, запалень легень, маткових кровотеч, шкірних патологій. Відмінні результати дає застосування відварів і чаїв при респіраторних захворюваннях. Продукт надає наступну дію на організм людини:

  • Покращує тонус маткової мускулатури.
  • Прискорює відходження мокроти, пом'якшує кашель.
  • Зменшує вміст холестерину в крові.
  • Ефективно усуває набряки.
  • Стимулює процеси вироблення жовчі.
  • Стимулює імунний захист, тонізує, вітамінізує.

Головне не забувати про почуття міри - якщо вживати багато вітаміну С, може виникнути висип або інші алергічні реакції. Також рідкісні сорти ягоди відносяться до отруйних, так що вибирайте продукт з розумом. При індивідуальній непереносимості калина може викликати лихоманку. Абсолютні протипоказання до її використання:

  • висока здатність згущуватися крові;
  • схильність до утворення тромбів;
  • артрит;
  • вагітність;
  • гіпотонія;
  • подагра;
  • висока кислотність шлунка;
  • мочекам'яна хвороба.

Калина: природне джерело вітамінів і секрет міцного імунітету

Цікаві рецепти
З калини, крім відварів і настоїв, можна робити смачний чай і дуже корисне желе. Для приготування желе беріть кілограм цукру на такий же обсяг ягід, пару стаканів води. Ягідки очищаються від сміття, гілок, листочків (зіпсовані плоди для приготування желе не використовуйте). Ретельно промийте їх і пробланшуйте. В окропі калину досить тримати близько 5 хвилин - вона стане м'якою, піде гіркота. Протріть ягоди через сито, викладіть в каструлю і додайте цукор. Суміш проваріть на повільному вогні, ретельно помішуючи, протягом години, розкладіть по банках і приберіть в холодильник.

Чай можна робити на основі відвару або розім'ятих ягід прямо в чашці (настоювати їх досить протягом 10 хвилин). Якщо вам подобається смак калини, пийте напій в чистому вигляді або присмачують медом, цукром. Також в нього можна додавати звичайний чорний чай. Будьте здорові!

Поділись новиною з друзями: