Коли ми чуємо "Італія", то відразу уявляємо собі унікальну країну з особливим колоритом, темпераментними і галасливими людьми, палючим сонцем, червоним вином і, звичайно ж, піцою зі спагеті. І все-таки національна кухня Італії не закінчується на даних стравах - їх набагато більше. Тут популярна паста з морепродуктами, овочі в маринаді, риба, сири, білі гриби (італійці обожнюють їх фарширувати), соуси, фрукти, вино і не тільки.
До речі, що стосується макаронів, то таке їх різноманіття ви не знайдете більше ні в одній країні - тут і букатіні, і каннелоні, і маккероні, і вермічеллі, і багато інших унікальних різновидів, які не схожі один на одного. Фарбують їх тільки якісними харчовими барвниками, а деякі вироби виготовляють не з борошна, а... з сиру і / або картоплі. А ще паста буває сухий (твердої) і свіжої (домашньої). Детальніше про макарони можна прочитати тут.
Соус - це не просто приправа
Без соусу в Італії не обходиться жодне традиційне блюдо. Він являє собою не звичайну підливу, а справжній кулінарний шедевр, який при відповідній подачі навіть зійде за окреме блюдо. Головна складова соусів - томати. Нудно? Нічого подібного - адже помідори бувають різних сортів і змішуються з м'ясом, рибою, кедровими горіхами, сиром, трюфелями.
Піца - всьому голова
Справжня італійська піца з тими виробами, які продаються в українських ресторанчиках, має мало спільного. Вона схожа на пиріг, йде з тонким хрустким тістом і готується в Неаполі. Рецептів - більше сотні, найпопулярнішими є "Каприччіозо", "Маргарита" і "Кватро Формаджі". Якщо захочете приготувати традиційне італійське блюдо вдома, суворо дотримуйтесь рецептури.
Салати - тільки з вином
Салати в Італії прийнято подавати на стіл до кожної трапези. Вони складаються з овочів (свіжих або смажених - кому як більше подобається), сиру, оливкового масла, оцту і часто вина. Також в салати італійці люблять класти гриссини - місцеві хлібні палички.
Сир доречний завжди
Італійські сири відомі у всьому світі. Вони представлені різними сортами (солодкуватими, гострими, з гіркотою, цвіллю і так далі), додаються в салати, основні страви, соуси, навіть десерти. Загалом, сир всьому голова - після піци, звичайно ж.
Куди без десертів?
Пристрасні і галасливі італійці в захваті від солодощів, і місцеві кондитери вважаються одними з найкращих в світі. Традиційні італійські десерти - морозиво, тірамісу, канноліні і багато іншого. Подають їх з кавою або какао.
Лікери та вина для настрою
Італійці люблять якісний алкоголь - це вина, приготовані з найкращих сортів винограду, а також різні лікери, вермути. Горілці жителі країни віддають перевагу міцну граппу, високо цінується тут самбука.