Хурма - справжній символ зими. Вона має круглу форму, помаранчевий колір і різний смак. Хоча дане твердження не зовсім вірне, адже смак саме у хурми один - просто даний сорт плутають з корольком і шароном. Про відмінність між даними плодами і їх корисні властивості далі.
Хурма
Хурма найчастіше має круглу форму, але може мати також сферичну, жолудеву, кутову і плоску. Колір помаранчевий, а ось відтінки можуть бути будь-якими. Маса плодів становить від 30-50 до 500 г. Їсти їх можна повністю, крім чашок і насіння. В'язка і терпка зазвичай недоспіла хурма. Родина фрукта - Китай, але сьогодні він зростає також на Кавказі, в Італії, Ізраїлі, Іспанії.
Шарон
Шарон - це особливий фрукт, який представляє собою гібрид японської хурми і яблука. На відміну від свого азіатського родича, він практично не в'язкий і не кислий. Кісточок в плодах немає, м'якоть тверда, і шкірка блискуча, як у яблука. Смак у шарона специфічний - як у абрикоса, яблука і айви разом узятих. Плоди люблять мороз і навіть стають більш солодкими при перебуванні в холодних умовах.
Корольок
Корольки - окрема група сортів хурми, що розвиваються з чоловічої квітки. В'язкість для королька не характерна, м'якоть має коричневий відтінок, за рахунок чого її називають шоколадною. Рідше, але теж зустрічають зелено-жовті плоди. Якщо ви купили недозрілий корольок, нічого страшного - покладіть його на підвіконня або в інше тепле місце для дозрівання.
Користь хурми
Хурма, корольок, шарон - дуже корисні фрукти. Перерахуємо їх основні властивості:
- Високий вміст бета-каротину, що захищає від негативного впливу вільних радикалів, уповільнює процеси старіння.
- Харчування і зміцнення серцевого м'яза.
- Велика кількість вітаміну С, що робить хурму природним засобом від різних захворювань.
- За рахунок магнію, заліза і йоду фрукт надає комплексну підтримку організму.
- А ще плоди є справжніми натуральними антидепресантами - в них багато глюкози і фруктози, які, як за помахом чарівної палички, проганяють тугу і смуток.
Головне вживати фрукт без фанатизму - не більше 4 плодів на добу. І вибирайте якісні фрукти - без вм'ятин, тріщин і підгнилих частин. Важко назвати корисними і переморожені плоди - вони продаються з непоганими знижками, але на бездоганні смакові і ароматичні характеристики після розморожування розраховувати не доводиться.