Грецька кухня асоціюється в нашій свідомості з чимось витонченим і вишуканим. Зрозуміло, не дарма - ні в жодній іншій країні ви не знайдете таку велику кількість незвичайних, легких і при цьому ситних страв. Цікава грецька кухня і своєю історією - через країну пройшли сотні народностей, і кожна з них залишила свій слід. Наприклад, під впливом турецької культури Греція забула про свинину - і досі улюбленим м'ясо в країні є баранина. Люблять місцеві гурмани курчат, козлятину, які європейці в їжу практично не вживають.
Греція на тарілці
Отже, характерні риси національної грецької кухні:
- М'ясо готують на грилі, смажать, тушкують. Подають його найчастіше в рубаному вигляді, обов'язково свіжоприготовленим.
- Риба і морепродукти активно використовуються при приготуванні різних страв.
- Оливкова олія знайдеться і в салаті, і в м'ясі, і навіть в пасті - в Греції з неї роблять все. Можна додавати прянощі або сік лимона.
- Трави активно використовуються при приготуванні страв - вони надають їм унікальні смакові нотки, є відмінним замінником солі.
- Овочів багато не буває - томати, цибуля, кабачки, картопля, квасоля, баклажани складають основу більшості грецьких страв.
- Сиру бути і обов'язково Фета. Його не тільки їдять в чистому вигляді, але і запікають, смажать, додають в салати і навіть десерти.
Сніданки греки, на відміну від англійців, особливо не цінують - замість каші або тосту вони просто п'ють каву. Обіди в країні легкі - наприклад, йогурт або салат. Зате вечеряють в Греції на славу - не стільки багато (хоча і це теж), скільки не поспішаючи і з усіма почестями.
Хліб на столі повинен бути обов'язково. Як аперитив використовують піту, пиріжки, зелень з оливковою олією і соком лимона, сири, овочі, соуси. Фету на тарілки викладають як дрібними шматочками, так і цілими брусками, які можна ламати або відкушувати. Супи в Греції теж їдять, правда, рідко. Найпопулярніші рецепти - квасолевий, рибний, сочевичний. Цінують тут і овочеві рагу, запіканки мусака, котлетки-пиріжки, макарони з м'ясом, турецькі десерти (халва, лукум, горіхи), багато на стіл ставлять фруктів.
Хочеться експериментів?
Почніть з простого і цікавого варіанту - запечена фета або фета псіті. Для приготування страви вам потрібно буде змастити фольгу маслом, викласти на неї шматок сиру фета, а зверху нарізаний скибочками томат. Потім додайте до помідорів і сиру орегано, пекучий перець, загорніть і запікайте в духовці хвилин 10-15. Просто, швидко, смачно і по-грецьки - рекомендуємо!