Греція на тарілці: вчора, сьогодні і завжди

Греція на тарілці: вчора, сьогодні і завжди

Грецька кухня асоціюється в нашій свідомості з чимось витонченим і вишуканим. Зрозуміло, не дарма - ні в жодній іншій країні ви не знайдете таку велику кількість незвичайних, легких і при цьому ситних страв. Цікава грецька кухня і своєю історією - через країну пройшли сотні народностей, і кожна з них залишила свій слід. Наприклад, під впливом турецької культури Греція забула про свинину - і досі улюбленим м'ясо в країні є баранина. Люблять місцеві гурмани курчат, козлятину, які європейці в їжу практично не вживають.

Греція на тарілці
Отже, характерні риси національної грецької кухні:

  • М'ясо готують на грилі, смажать, тушкують. Подають його найчастіше в рубаному вигляді, обов'язково свіжоприготовленим.
  • Риба і морепродукти активно використовуються при приготуванні різних страв.
  • Оливкова олія знайдеться і в салаті, і в м'ясі, і навіть в пасті - в Греції з неї роблять все. Можна додавати прянощі або сік лимона.
  • Трави активно використовуються при приготуванні страв - вони надають їм унікальні смакові нотки, є відмінним замінником солі.
  • Овочів багато не буває - томати, цибуля, кабачки, картопля, квасоля, баклажани складають основу більшості грецьких страв.
  • Сиру бути і обов'язково Фета. Його не тільки їдять в чистому вигляді, але і запікають, смажать, додають в салати і навіть десерти.

Сніданки греки, на відміну від англійців, особливо не цінують - замість каші або тосту вони просто п'ють каву. Обіди в країні легкі - наприклад, йогурт або салат. Зате вечеряють в Греції на славу - не стільки багато (хоча і це теж), скільки не поспішаючи і з усіма почестями.

Хліб на столі повинен бути обов'язково. Як аперитив використовують піту, пиріжки, зелень з оливковою олією і соком лимона, сири, овочі, соуси. Фету на тарілки викладають як дрібними шматочками, так і цілими брусками, які можна ламати або відкушувати. Супи в Греції теж їдять, правда, рідко. Найпопулярніші рецепти - квасолевий, рибний, сочевичний. Цінують тут і овочеві рагу, запіканки мусака, котлетки-пиріжки, макарони з м'ясом, турецькі десерти (халва, лукум, горіхи), багато на стіл ставлять фруктів.

Хочеться експериментів?
Почніть з простого і цікавого варіанту - запечена фета або фета псіті. Для приготування страви вам потрібно буде змастити фольгу маслом, викласти на неї шматок сиру фета, а зверху нарізаний скибочками томат. Потім додайте до помідорів і сиру орегано, пекучий перець, загорніть і запікайте в духовці хвилин 10-15. Просто, швидко, смачно і по-грецьки - рекомендуємо!

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: