Весна - саме час регулярно вибиратися на природу, щоб зробити шашлик (ну або займатися цим на дачі, прямо на балконі і так далі), а влітку і сам бог велів. Вдома на сковорідці, в духовці, навіть грилі ви таке смачне м'ясо не зробите. Чому? Природа, погода, атмосфера, напевно, ну і, звичайно, маринад.
Що собою являє маринад для шашлику
Просто порізати м'ясо на шматки, нанизати його на шампури і посмажити на відкритому вогні можна, але ефект буде не той, як якщо зробити те ж саме, але із застосуванням маринаду. Останній являє собою суміш з рослинних масел, приправ і продуктів з вмістом кислот. М'ясо, витримане в маринаді, стає ароматним і м'яким (чим жорсткіше мяско - тим довше його треба витримувати-маринувати). Для птиці і риби рекомендуються «ніжні» склади, з бараниною, свининою, яловичиною дозволені практично будь-які експерименти. А ще:
- Не робіть маринад надто кислим - інакше шашлик буде несмачним;
- Відмовтеся від використання солі - гіпертонічний розчин при термообробці висмоктує з м'яса сік, і воно стає сухим.
Для самих ледачих
Якщо шашлику дуже хочеться, а ось возитися з ним, навпаки, ні, то і не возіться. У будь-якому супермаркеті представлені різні варіанти готових замаринованих шашликів на вибір - потрібно тільки купити, використовувати за призначенням (тобто смажити), а потім їсти. Якість і свіжість продукту залежить від сумлінності торгової мережі, так що вибирайте спочатку адекватний магазин, а потім вже сорт м'яса і спеції, в яких воно нудиться.
Практичним шашличникам
Якщо готове замариноване м'ясо не зовсім ваш варіант, але і чаклувати пару годин на кухні не охота, купіть готовий маринад, окремо м'ясо, змішайте, витримаєте - і вуаля. Маринад може продаватися у вигляді:
- суміші трав-приправ;
- пасти;
- соусу.
Вибирайте м'ясо, підбирайте до нього свою «пару» у вигляді маринаду і чаклуйте, змішуйте, нанизуйте, смажте і насолоджуйтеся. Для кращого ефекту можна придбати маринадний шприц і використовувати його за призначенням.
Корисна порада. Відмінна ідея в плані співвідношення швидкості і результату - порізали м'ясо, цибулю кільцями, змішали, додали спеції, залили мінералкою. Все геніальне просто!
Гурмани на природі
І все-таки більшість людей вважає за краще маринувати м'ясо самостійно. Якщо є час-бажання заморочитись (втім, часу зазвичай потрібно зовсім небагато), спробуйте наступні рецепти:
- Томатний - на 2 кг м'яса потрібно 50 г томатної пасти, пучок зелені, пара цибулин, столова ложка паприки, перець, коріандр. Зелень подрібніть, цибулю поріжте кільцями, викладіть з м'ясом в миску, додайте приправи, томатну пасту, залийте водою. Маринують 10 годин.
- З шампанським - на пару кілограмів м'яса потрібна пляшка ігристого, 5 цибулин і спеції за смаком. Шампанське має повністю покривати м'ясо. Час маринування - 8 годин.
- З мінералкою - простий і швидкий варіант. Беріть 3 цибулини, 0.5 л води з газом, по чайній ложці паприки і зерен кінзи, 50 г сушених помідорів, приправи. Спочатку цибулю змішують з м'ясом і чекають, поки м'ясо пустить сік. Потім додаються всі інші інгредієнти і мінеральна вода. В ідеалі м'ясо маринується протягом 10 годин.
- Молочно-овочевий - для приготування маринаду беріть 0.5 л молока, 5 зубчиків часнику, по одній штуці помідора, перцю солодкого, цибулі, моркви, трохи цукру. Молоко проварюють з цукром і чорним перцем, остуджують, використовують для маринування.
- Класичний з оцтом - 4 столових ложки оцту, чайна ложка цукру, склянку води, спеції, 3 цибулини. М'ясо наріжте і натріть перцем, цибулю наріжте кільцями, покладіть до м'яса, оцет розбавте водою, додайте цукор і залийте все це в шашлик, перемішайте і ставте на 12 годин.
І ще
Все-таки головний секрет класного шашлику - в м'ясі. Тому:
- Беріть не парне або заморожене, а свіже. Звичайно, перші два варіанти теж мають право на існування, але вони не такі смачні.
- Найніжніший шашлик виходить з молодого м'яса.
- Свіжість - понад усе. Поверхня свіжого м'яска глянцева, має рівномірний колір, суха, щільна, з прозорим соком, приємним ароматом.
- Беріть цільні шматки - нарізаний шашлик зазвичай не такий свіжий, м'який, ніжний і смачний.
Дрова для приготування шашлику ідеально підходять з фруктових і листяних дерев. Хвоя псує аромат і смак м'яса, може надавати йому гіркоту і сухість. Можна замінити дрова на вугілля. Бажаємо смачних вихідних!