Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Весна - саме час регулярно вибиратися на природу, щоб зробити шашлик (ну або займатися цим на дачі, прямо на балконі і так далі), а влітку і сам бог велів. Вдома на сковорідці, в духовці, навіть грилі ви таке смачне м'ясо не зробите. Чому? Природа, погода, атмосфера, напевно, ну і, звичайно, маринад.

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Що собою являє маринад для шашлику
Просто порізати м'ясо на шматки, нанизати його на шампури і посмажити на відкритому вогні можна, але ефект буде не той, як якщо зробити те ж саме, але із застосуванням маринаду. Останній являє собою суміш з рослинних масел, приправ і продуктів з вмістом кислот. М'ясо, витримане в маринаді, стає ароматним і м'яким (чим жорсткіше мяско - тим довше його треба витримувати-маринувати). Для птиці і риби рекомендуються «ніжні» склади, з бараниною, свининою, яловичиною дозволені практично будь-які експерименти. А ще:

  • Не робіть маринад надто кислим - інакше шашлик буде несмачним;
  • Відмовтеся від використання солі - гіпертонічний розчин при термообробці висмоктує з м'яса сік, і воно стає сухим.

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Для самих ледачих
Якщо шашлику дуже хочеться, а ось возитися з ним, навпаки, ні, то і не возіться. У будь-якому супермаркеті представлені різні варіанти готових замаринованих шашликів на вибір - потрібно тільки купити, використовувати за призначенням (тобто смажити), а потім їсти. Якість і свіжість продукту залежить від сумлінності торгової мережі, так що вибирайте спочатку адекватний магазин, а потім вже сорт м'яса і спеції, в яких воно нудиться.

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Практичним шашличникам
Якщо готове замариноване м'ясо не зовсім ваш варіант, але і чаклувати пару годин на кухні не охота, купіть готовий маринад, окремо м'ясо, змішайте, витримаєте - і вуаля. Маринад може продаватися у вигляді:

  • суміші трав-приправ;
  • пасти;
  • соусу.

Вибирайте м'ясо, підбирайте до нього свою «пару» у вигляді маринаду і чаклуйте, змішуйте, нанизуйте, смажте і насолоджуйтеся. Для кращого ефекту можна придбати маринадний шприц і використовувати його за призначенням.

Корисна порада. Відмінна ідея в плані співвідношення швидкості і результату - порізали м'ясо, цибулю кільцями, змішали, додали спеції, залили мінералкою. Все геніальне просто!

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

Гурмани на природі
І все-таки більшість людей вважає за краще маринувати м'ясо самостійно. Якщо є час-бажання заморочитись (втім, часу зазвичай потрібно зовсім небагато), спробуйте наступні рецепти:

  1. Томатний - на 2 кг м'яса потрібно 50 г томатної пасти, пучок зелені, пара цибулин, столова ложка паприки, перець, коріандр. Зелень подрібніть, цибулю поріжте кільцями, викладіть з м'ясом в миску, додайте приправи, томатну пасту, залийте водою. Маринують 10 годин.
  2. З шампанським - на пару кілограмів м'яса потрібна пляшка ігристого, 5 цибулин і спеції за смаком. Шампанське має повністю покривати м'ясо. Час маринування - 8 годин.
  3. З мінералкою - простий і швидкий варіант. Беріть 3 цибулини, 0.5 л води з газом, по чайній ложці паприки і зерен кінзи, 50 г сушених помідорів, приправи. Спочатку цибулю змішують з м'ясом і чекають, поки м'ясо пустить сік. Потім додаються всі інші інгредієнти і мінеральна вода. В ідеалі м'ясо маринується протягом 10 годин.
  4. Молочно-овочевий - для приготування маринаду беріть 0.5 л молока, 5 зубчиків часнику, по одній штуці помідора, перцю солодкого, цибулі, моркви, трохи цукру. Молоко проварюють з цукром і чорним перцем, остуджують, використовують для маринування.
  5. Класичний з оцтом - 4 столових ложки оцту, чайна ложка цукру, склянку води, спеції, 3 цибулини. М'ясо наріжте і натріть перцем, цибулю наріжте кільцями, покладіть до м'яса, оцет розбавте водою, додайте цукор і залийте все це в шашлик, перемішайте і ставте на 12 годин.

Готуємо смачний шашлик: варіанти маринадів для ледачих і не дуже

І ще
Все-таки головний секрет класного шашлику - в м'ясі. Тому:

  • Беріть не парне або заморожене, а свіже. Звичайно, перші два варіанти теж мають право на існування, але вони не такі смачні.
  • Найніжніший шашлик виходить з молодого м'яса.
  • Свіжість - понад усе. Поверхня свіжого м'яска глянцева, має рівномірний колір, суха, щільна, з прозорим соком, приємним ароматом.
  • Беріть цільні шматки - нарізаний шашлик зазвичай не такий свіжий, м'який, ніжний і смачний.

Дрова для приготування шашлику ідеально підходять з фруктових і листяних дерев. Хвоя псує аромат і смак м'яса, може надавати йому гіркоту і сухість. Можна замінити дрова на вугілля. Бажаємо смачних вихідних!

Поділись новиною з друзями: