Добавки з приставкою Е: або не такий страшний чорт

Добавки з приставкою Е: або не такий страшний чорт

На 100% натуральних продуктів харчування сьогодні практично немає - всі вони містять різні добавки і домішки, які покращують смакові якості і аромат, продовжують термін зберігання. Найпопулярнішими добавками є різні Е, навколо яких ходить маса міфів і легенд. Основні - різні «Е» дуже шкідливі для здоров'я, викликають рак та інші небезпечні захворювання. Насправді все не так страшно - позначення «Е» означає «Європа», а цифровий код, який йде поруч, вказує на характеристики харчової добавки. Групу речовин визначає перша цифра коду:

  • 1 - барвники;
  • 2 - консерванти;
  • 3 - антиокислювачі;
  • 4 - стабілізатори;
  • 5 - емульгатори;
  • 6 - підсилювачі аромату і смаку;
  • 9 - протипінні компоненти.

Якщо до складу коду входить 4 цифри, значить, в продукті містяться підсолоджувачі.

Не драматизуйте
Харчовики кажуть, що в більшості випадків буква «Е» не така страшна, як її прийнято вважати - добавки дозволені в більшості країн світу і побічних ефектів не дають. Медики не такі оптимістичні - вони кажуть, що частина компонентів дійсно безпечна, але інші, особливо при систематичному вживанні, є справжньою отрутою. Наприклад, в «ешках» 230, 231 і 232 містяться феноли, в 240 і 121 формальдегіди, а 173 - порошковий алюміній.

Але є і нешкідливі або взагалі корисні Е - 163 складається з виноградної шкірки, а 338 і 450 представляють собою корисні для кісток фосфати. Е-120, по суті, нешкідливий, але виробляється з секрету комах-паразитів (часто добавку вводять до складу джемів).

І все таки
Зберігати пильність потрібно обов'язково. Якщо вас хвилює, що ви їсте, орієнтуйтеся на наступні дані.
Безпечні і корисні добавки з приставкою Е:

  • 101 (вітамін В2)
  • 140 (хлорофіл)
  • 152 (вугілля)
  • 160a (каротини)
  • 161b (лютеїн)
  • 163 (антоціани)
  • 181 (таніни)
  • 202 (сорбат калію)
  • 260, 296, 270 (оцтова, яблучна, молочна кислоти)
  • 290 (вуглецю діоксид)
  • 300 (аскорбінова кислота)
  • 306-309 (токофероли)
  • 406 (агар-агар)
  • 440 (пектини)
  • 507 (соляна кислота)
  • 916 і 917 (кальцію йодат)

Але деякі добавки, які в Україні офіційно дозволені, в їжу краще не вживати. Наприклад, Е102 небезпечний для астматиків, Е123 для вагітних, а елементи з кодами 110 і 122 часто викликають алергії. Е124 і 129 - сильні канцерогени, Е127 негативно впливає на роботу щитовидки, Е132 сильно підвищує тиск. Інші небезпечні добавки - 200, 210, 211, 216, 217, 220, 221, 235, 249, 250, 251, 322, 450, 512, 621, 622, 926, 951 і 952.

Поділись новиною з друзями: