Як зробити смачний квас

Як зробити смачний квас

Квас - головний безалкогольний літній напій. Він має приємний кислуватий смак і відмінно втамовує спрагу. Квас відмінно відновлює сили, насичує організм поживними речовинами, є основою багатьох страв національної кухні - в основному це літні супи на зразок окрошки. Готують напій з пшеничного, ячмінного солоду, чорного хліба і борошна шляхом бродіння. Можна використовувати також фрукти, ягоди, буряк, трави, патоку, мед (необов'язково все відразу - орієнтуйтеся на рецептуру).

Цікаві факти про квас

  • Буряковий квас (але за умови, що він натуральний і готується за всіма правилами) відновлює клітини печінки, є справжньою панацеєю при гіпертоніях, аритміях.
  • Регулярне вживання напою сприяє підвищенню потенції.
  • Щоб схуднути, квас потрібно пити натщесерце.
  • Велика кількість вітаміну С сприяє виведенню шкідливого холестерину, очищенню судин, поліпшенню роботи серця.

Як зробити смачний квас

Як приготувати
Домашній квас - напій натуральний і корисний, протипоказань до вживання якого практично немає. Для його приготування потрібно використовувати тільки свіжі дріжджі і дуже бажано житній хліб. Хліб попередньо потрібно буде прожарити в духовці.

Воду використовуйте тільки кип'ячену, сусло настоюйте в емальованій або скляній ємності (алюміній окислюється, тому його застосовувати не можна). Спочатку закваска настоюється при кімнатній температурі, після появи піни її проціджують і прибирають в холодне місце на пару днів. Якщо порушити цю технологію, напій буде точно не смачним і, швидше за все, не корисним.

Як зробити смачний квас

Рецепт
Розглянемо найпростіший варіант приготування квасу. Складові:

  • 300 г хліба житнього;
  • 30 г дріжджів (беріть пресовані);
  • 100 г цукру;
  • 3 л води.

Дріжджі розведіть в одній склянці води, вилийте суміш у заздалегідь підготовлену тару, додайте нарізаний скибочками хліб, цукор, залийте все водою. Банку накрийте зверху марлею і залиште на кілька днів (в холодильник майбутнє сусло прибирати не потрібно). Дочекайтеся, поки квас дозріє, і процідіть його, приберіть в холодне місце. Половину закваски можна залишити для подальшого застосування.

Занадто складно або не має часу чекати? Не морочтесь - купуйте готовий напій. Благо, вибір в магазинах великий. А от купувати квас в розливних вуличних діжках-каністрах - ідея не найкраща, хоча теж популярна.

Поділись новиною з друзями: