Нітрати, пестициди та інші «корисності», особливо за умови їх регулярного вживання, несуть непоправну шкоду людському організму. Як з першого погляду навчитися визначати якість продуктів харчування і ніколи не купувати ті фрукти, овочі, які не безпечні для здоров'я? Про це ми вирішили розповісти в черговому огляді, а для зручності сприйняття інформації поділили її за видами коренеплодів.
Картопля
Картопля дуже добре вбирає хімічні речовини, тому купувати її потрібно дуже обережно. Коренеплоди краще вибирати середніх розмірів і максимально натурального вигляду - дрібні червиві цятки швидко можна вирізати, а гладкі і великі картоплини хоч і дуже красиві, але рідко бувають натуральними і безпечними. А ще можете робити в магазині або на ринку такий простий тест - шкірку картоплі пробивайте нігтем (не сильно), уважно прислухаючись, якщо легкий хрускіт є, значить з плодом все в порядку.
Морквина
Великі помаранчеві морквини виглядають красиво, але неприродно - і не дарма, адже в них міститься велика кількість пестицидів. Середні розміри, неправильна форма, не надто насичений відтінок, відсутність плям загадкового походження - головні показники якості і безпеки в даному випадку.
Томати
З помідорами розібратися найпростіше - якщо вони свіжі, якісні і здорові, то шкірка буде тонка, а м'якоть однотонна. Наявність прожилок, підозріла жорсткість, велика плодоніжка - це все вказує на велику кількість в плодах нітратів.
Огірочки
Всі огірки, які ви бачите в магазинах восени, взимку і навесні (тобто поза сезоном), проходять обробку парафіном - це не страшно, але чистити плоди доведеться. Не рекомендується вживати ті овочі, в яких взагалі немає насіння - це є одним з покажчиків на наявність великої кількості шкідливих речовин. Свіжий здоровий плід повинен бути досить твердим, а його хвостик - пружним.
Капуста
Капусту беріть з тонкими, чистими, рівно пофарбованими листям. Всі інші «варіації» на кшталт неправильної форми, різної товщини, плямистості неприйнятні.
Гарбуз
Поверхня гарбуза повинна бути гладкою і чистою. Якщо бачите на плоді смужки, плями незрозумілого походження, вирушайте на подальші пошуки - це все показники високого вмісту пестицидів.
Полуничка
Купуючи полуницю взимку, ми не розраховуємо на особливу користь або хоча б безпеку, але і в літніх ягодах сюрпризів повно. Запам'ятайте, що натуральний продукт ніколи не має ідеальну форму і суперяскравий колір. Також полуниця повинна пускати сік після миття (приблизно через годину) і мати виражений характерний аромат. Чорні точки з'являються від селітри.
Яблучка
Їх їдять всі і часто, на жаль, роблять це разом з величезною кількістю нітратів. Якщо хочете отримати максимальну користь, купуйте дрібні зеленуваті плоди - яскраві і рум'яні яблучка без плям - красиві, але багаті різною хімією.
Кавуни
Натуральні корисні ягоди купити можна тільки в серпні, вересні та жовтні - в інші місяці вони напхані нітратами. Хвостик повинен бути досить сухим, а кірка контрастною. Занадто яскрава м'якоть та ще з жовтими волокнами - ознака наявності великої кількості нітратів (волокна в нормі строго білі).
Корисні поради
- Намагайтеся вибирати сезонні і місцеві овочі з фруктами - в них гидоти завжди менше, ніж у позасезонних і привізних (плюс ціна нижче).
- Уникайте яскравих, красивих плодів без аромату - з чого вони складаються, взагалі важко сказати.
- Плоди завжди потрібно ретельно мити і, якщо це можливо, піддавати термообробці.