Як вибрати якісний твердий сир

Як вибрати якісний твердий сир

Ніжний вершковий або гострий, жирний або «легкий», звичайний російський, красивими дірками, горішками або навіть приправами - асортимент твердих сирів на прилавках українських магазинів представлений величезний. Як відрізнити якісний продукт від підробки та що взагалі потрібно враховувати при виборі твердого сиру? Про це ви дізнаєтесь з даного огляду.

Сири бувають різними
Справжній твердий продукт виготовляється з молока, закваски та натуральних ферментів. Виходить свого роду покращений молочний концентрат - без води, з мінімальним вмістом лактози, багатий білком і кальцієм. Але це справедливо тільки для якісного твердого сиру - низькопробні продукти виготовляються з застосуванням рослинних жирів, зайвих білків і просто неякісної сировини. Останні виходять не тільки не дуже смачними, а й шкідливими для здоров'я. Позиціонуються вони як тверді сири високої якості, але, по суті, є плавленими, виробляються не з якісного молока, а так званого «сирного браку». Про те, як не переплачувати і вибирати корисні продукти, далі.

5 порад, як відрізнити якісний твердий сир від сирного продукту
Щоб не переплачувати за підробки, при виборі дивіться на:

  1. Інформацію на етикетці - якщо там вказано, що це сирний продукт, значить, так і є. Для якісного твердого молочного сиру діє стандартизація - тобто ТУ, інформація про які також повинна бути на упаковці.
  2. Колір і склад - відтінок бруска може бути різним, від білого до світлого оранжевого, головне, щоб він був однорідним (мармуровий окрас не береться до уваги). Штучні фарбники використовуватися не повинні - до дозволених харчових добавок відносять бета-каротин, насіння анато, сіль сорбінової кислоти, лізоцим.
  3. Ціна - показник якості непрямий, але враховувати його потрібно. Одне можна сказати точно - дійсно хороший продукт не буде коштувати дешево, а ось дорогий не так вже рідко буває неякісним. Вартість перших і других сортів також часто різниться.
  4. Малюнок поверхні - він різний для різних сортів. У російського сиру очок повинно бути багато, в чеддер же не бути взагалі і так далі. Тому виберіть улюблені сорти і вивчіть вимоги до них, а потім вже відправляйтеся в магазин.
  5. Органолептичні показники - смак такого продукту прийнятний, але далекий від ідеального. Щоб зрозуміти, про що мова, досить порівняти середньостатистичний український продукт з європейським - другий виготовляється з більш якісної сировини на виробництвах, де діє сувора система контролю якості, тому і смак матиме відповідний.

Ну і наостанок - якщо знайдете «свій» твердий сир, а заодно і перевірений магазин, де він завжди смачний і свіжий, не зраджуйте зробленому вибору. Бажаємо приємного апетиту!

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: