Ніжний вершковий або гострий, жирний або «легкий», звичайний російський, красивими дірками, горішками або навіть приправами - асортимент твердих сирів на прилавках українських магазинів представлений величезний. Як відрізнити якісний продукт від підробки та що взагалі потрібно враховувати при виборі твердого сиру? Про це ви дізнаєтесь з даного огляду.
Сири бувають різними
Справжній твердий продукт виготовляється з молока, закваски та натуральних ферментів. Виходить свого роду покращений молочний концентрат - без води, з мінімальним вмістом лактози, багатий білком і кальцієм. Але це справедливо тільки для якісного твердого сиру - низькопробні продукти виготовляються з застосуванням рослинних жирів, зайвих білків і просто неякісної сировини. Останні виходять не тільки не дуже смачними, а й шкідливими для здоров'я. Позиціонуються вони як тверді сири високої якості, але, по суті, є плавленими, виробляються не з якісного молока, а так званого «сирного браку». Про те, як не переплачувати і вибирати корисні продукти, далі.
5 порад, як відрізнити якісний твердий сир від сирного продукту
Щоб не переплачувати за підробки, при виборі дивіться на:
- Інформацію на етикетці - якщо там вказано, що це сирний продукт, значить, так і є. Для якісного твердого молочного сиру діє стандартизація - тобто ТУ, інформація про які також повинна бути на упаковці.
- Колір і склад - відтінок бруска може бути різним, від білого до світлого оранжевого, головне, щоб він був однорідним (мармуровий окрас не береться до уваги). Штучні фарбники використовуватися не повинні - до дозволених харчових добавок відносять бета-каротин, насіння анато, сіль сорбінової кислоти, лізоцим.
- Ціна - показник якості непрямий, але враховувати його потрібно. Одне можна сказати точно - дійсно хороший продукт не буде коштувати дешево, а ось дорогий не так вже рідко буває неякісним. Вартість перших і других сортів також часто різниться.
- Малюнок поверхні - він різний для різних сортів. У російського сиру очок повинно бути багато, в чеддер же не бути взагалі і так далі. Тому виберіть улюблені сорти і вивчіть вимоги до них, а потім вже відправляйтеся в магазин.
- Органолептичні показники - смак такого продукту прийнятний, але далекий від ідеального. Щоб зрозуміти, про що мова, досить порівняти середньостатистичний український продукт з європейським - другий виготовляється з більш якісної сировини на виробництвах, де діє сувора система контролю якості, тому і смак матиме відповідний.
Ну і наостанок - якщо знайдете «свій» твердий сир, а заодно і перевірений магазин, де він завжди смачний і свіжий, не зраджуйте зробленому вибору. Бажаємо приємного апетиту!