Як обрати хороше борошно

Як обрати хороше борошно

Вибір борошна - справа хитра. Обдирне або тонкого помолу, першого сорту, другого або взагалі екстра? Багато що залежить від того, що ви збираєтеся готувати. У хлібопекарській справі використовують житнє і пшеничне борошно, хоча видів продукту існує набагато більше.

Що будемо випікати
Пшеничне борошно виготовляють з м'яких зернових сортів, допускається наявність твердих включень, але не більше 20%. Вона ділиться на кілька сортів - з урахуванням крупності помолу, зольності і кількості клейковини. У відповідність з ГОСТом, найвищим сортом є екстра, за ним йде вищий, крупчатка, 1-2 сорту, замикає список для обойний продукт. При виборі враховуйте, що саме ви будете пекти:

  • Екстра і вищий - ніжні повітряні сорти, що використовуються для випічки кондитерських виробів, приготування соусів.
  • Крупчатка - основа для здобного дріжджового тіста, яке швидко стає черствим і майже не піднімається (тобто бісквіт з крупчатки ви не зробите).
  • Перший сорт - мука для млинців, булок, оладок, пирогів.
  • Другий - з нього найкраще робити пряники, домашній хліб, печиво. Багатьом подобається змішувати його з житнім борошном.
  • Темна обойна сировина підійде для випічки «простого» хліба.

Житнє борошно, як і пшеничне, буває різних видів - сіяного, обойного, обдирного, особливого. Всі вони мають характерний сірий відтінок і містять дрібні вкраплення - частинки зернових оболонок. Борошно може змішуватися з пшеничного, використовується для випічки пирогів, млинців, хліба.

Смачно або корисно?
Найпопулярніший білий сорт не містить ніяких цінних речовин, інші теж не відрізняються особливою корисністю - виняток становлять лише штучно вітамінізовані продукти. Якщо вас більше цікавлять харчові, а не смакові якості, зверніть увагу на борошно з полби, спельтового, гречаного, вівсяного, лляного продукту. Вівсяне можна використовувати для приготування киселів, з лляного роблять хлібці, омлети, запіканки, панірування, супи, навіть фарш для котлет. Інші варіанти корисного борошна - дієтичне ячмінне, смачне кукурудзяне (але шукаєте продукт без ГМО), безглютенове рисове, ніжне черемшинне.

Цікаво знати. Найрідше в продажу зустрічається черемшинне і гречане борошно. Перше найпростіше замовляти в інтернеті, а гречане можна зробити самостійно - зваріть кашу, остудіть її і перемеліть на кавомолці.

Купуємо якісний продукт
На прилавках сучасних магазинів борошна багато - яке вибрати? Давайте спробуємо розібратися. По-перше, дивіться на упаковку - те, що вона не прозора, не страшно, головне, щоб вона не була поліетиленовою. У пластиці продукт не дихає і набуває неприємного затхлого аромату. По-друге, не беріть товар де закінчується терміни придатності - він може бути заражений мікроорганізмами і точно втратив нормальну сипкість, злежався. По-третє, чорних крапок, личинок, жучків в якісному продукті бути не повинно. Кислуватий, солодкий, гіркий присмак, цвіль, затхлість, відчуття піску на зубах - показники того, що борошно просто зіпсувалася. Прогірклий продукт, швидше за все, просто неправильно зберігали, але ми його вам вживати не рекомендуємо.

В "СК Маркет" вас чекає широкий асортимент товарів для випічки. Вибирайте краще для себе і своєї сім'ї!

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: