Як обирати цитрусові

Як обирати цитрусові

З приходом осінньо-зимового сезону цитруси стають одними з найпопулярніших продуктів на столі. Аромат апельсинів та мандаринів бадьорить, дарує чудовий настрій, самі фрукти містять цілий набір поживних речовин, зміцнюють імунітет. Якщо ви обожнюєте цитрусові, інформація про правила їх вибору буде вам корисною.

Апельсини
Чим важче плід, тим він солодший - при цьому розмір особливо не важливий. Дуже солодкі пупкові апельсинки (ті, у яких є додатковий маленький зачаточок). Колір, зовнішній вигляд, товщина шкірки на смакові якості продукту не впливають, а ось аромат повинен бути вираженим, яскравим - якщо він слабкий, швидше за все, апельсин просто не дозрів.

Мандарини
У випадку з мандаринами вага теж важлива - важкі плоди зазвичай дуже солодкі, навіть якщо вони зовсім маленькі. Дивіться також на форму - приплюснуті мандаринки кислі, на відміну від круглих. Шкірка у хороших плодів повинна бути товстою, з горбками, красиво блищати. Найсмачніші мандаринки зазвичай мають яскраво-помаранчевий колір, легко очищаються від шкірки. Знову ж, аромат повинен бути яскравим.

Лимони
Зрілість лимона визначається на дотик. Плід потрібно стиснути в руці - нестиглі плоди занадто тверді, а м'які мляві, м'яті - просто неякісні. Лимони зі шкіркою зеленого кольору брати не варто. Більш корисними вважаються плоди з тонкою глянсовою шкіркою, взагалі хороші лимончики блищать, як наполірувані. Нерівна шкірка - показник поганої якості плода. Якщо лимон гіркуватий, він зберігався в холоді, також на гіркоту часто вказують коричневі крапочки на шкірці.

Лайми
Лайми повинні бути досить щільними, пружними, але не твердими. Ідеальна шкірка - помірно блискуча, гладка, вона може мати темно-помаранчевий, жовто-зелений або зелений відтінок. Коричневі плями й розводи не повинні насторожувати вас - це сонячні опіки, а не ознака гниття.

Клементина
Від мандарин клементини можна відрізнити на дотик (клементинки більш тверді і щільні), за наявністю листочків (але їх можуть зривати перед продажем) і за формою (вона кругла, як у апельсинів). Колір клементини мають яскраво-помаранчевий, шкірка щільно прилягає до м'якоті. В принципі, правила вибору селекційного сорту такі ж, як для мандарин і апельсин - дивіться на шкірку, її колір та аромат плоду.

Грейпфрути
Стиглі грейпфрути повинні бути пружними і досить важкими. Найсмачнішими вважаються великі плоди з тонкою шкіркою. Що стосується кольору, то якісний стиглий грейпфрут повинен бути червоним або рожевим, аромат зрілого фрукта відчувається навіть через шкірку. І ще - ніколи не купуйте переморожені, пом'яті, уцінені цитруси, якщо ви, звичайно, не хочете нашкодити своєму здоров'ю.

50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: