Як навчитися робити домашній йогурт: просто про складне

Як навчитися робити домашній йогурт: просто про складне

Кисломолочні продукти повинні бути в щоденному раціоні кожної людини. Це можуть бути йогурти, кефір, сир, молоко, твердий сир - все залежить від ваших уподобань. Одним з найбільш корисних і при цьому смачних продуктів, який подобається дітям і дорослим, є йогурт. Магазинні коштують досить дорого, але головне навіть не це - що саме виробник поклав у баночку або коробочку, ви ніколи не дізнаєтеся. Щоб мати 100% впевненість в якості продукту, готуйте його самостійно. До речі, наявність йогуртниці не обов'язково - докладніше далі.

В термосі
Візьміть літр молока і 200 г натурального покупного йогурту (вибирайте його ретельно - продукт повинен бути «справжнім» і свіжим). Молоко закип'ятити, потім охолодіть до температури близько 40 градусів, обдайте термос окропом, випустіть пар і прикрийте кришкою. У йогурт влийте півсклянки молока і перемішайте до повного зникнення грудочок, з'єднайте з молоком, що залишилося, залийте отриману масу в термос і поставте її дозрівати приблизно на 8 годин. Після закінчення цього часу розділіть продукт на порції і переставте в холодильник (там його потрібно буде витримати ще стільки ж часу).

Грецький
Даний вид йогурту має кремоподібну структуру і схожий на м'який сир. Інгредієнти ті ж, що і в попередньому рецепті, молоко кип'ятять і остуджують, потім його невелику кількість з'єднують з йогуртом, перемішують, виливають весь обсяг продуктів в невелику каструльку. Каструлю накрийте кришкою і замотайте чимось теплим - наприклад, рушником або пледом. Поставте її в тепле місце на 8 годин, а потім перенесіть в холодильник. Вистелити на друшляк марлю (краще всього в кілька шарів), акуратно перелийте в нього йогурт, накрийте тканиною або тієї ж марлею і поставте постояти, поки не піде сироватка. У підсумку з літра молока вийде приблизно 400 г грецького йогурту.

Рецепт для мультиварки
Розглянемо простий рецепт приготування домашнього йогурту з фруктами в мультиварці. Беріть літр молока і 200 г йогурту, свіжих ягід на свій смак. Баночки гарненько вимийте, просушіть і поставте прогрітись в печі (СВЧ або духовку). Фрукти очистіть і подрібніть за допомогою блендера, ягоди рекомендується додатково протирати через сито. Молоко потрібно закип'ятити, охолодити, з'єднати з купленим натуральним йогуртом, фруктами, перемішати, розлити по ємностям і поставити їх в мультиварку. На дно мультиварки постеліть текстильну серветку або спеціальний килимок з силікону, чашу залийте теплою водою так, щоб вона покривала баночки приблизно на одну третину. Ось і все - включайте режим «Йогурт», а через 7-8 годиною перемістіть ємності в холодильник.

Корисні поради

  • Молоко завжди кип'ятять. Навіть якщо ви використовуєте пастеризоване, не ігноруйте даний етап.
  • Гаряче молоко застосовувати не слід, оскільки корисних бактерій в готовому продукті практично не залишиться. Ідеальна температура становить 38-40° С.
  • Використовувані в процесі приготування йогурту ємності й прилади попередньо обдавайте окропом.
  • Оптимальна жирність молочної сировини - 3.2-3.5%. З 6% виходить дуже смачний, але далеко не дієтичний продукт.
  • Домашній йогурт в процесі приготування не перемішують і не збовтують - інакше він просто не дозріє.
50.491195, 30.610577
50.491195, 30.610577
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-21:00 без вихідних
50.514901, 30.593811
50.514901, 30.593811
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529555, 30.625966
50.529555, 30.625966
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.526396, 30.620778
50.526396, 30.620778
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.527104, 30.618563
50.527104, 30.618563
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.52279, 30.611369
50.52279, 30.611369
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
08:00-23:00 без вихідних
50.529755, 30.623425
50.529755, 30.623425
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
понеділок: -
вівторок: -
середа: -
четвер: -
п'ятниця: -
субота: -
неділя: -
11:00-17:00, пн-пт
Поділись новиною з друзями: